open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Nakon 20 godina rada, prvi put obilježen Dan sudske policije FBiH
Na ceremoniji je upriličeno postrojavanje svečanog stroja sudske policije, prezentiran rad, dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su dali svoj doprinos za unapređenje rada Sudske policije FBiH
10.10.2019. u 13:53
get url
text

Svečanost u povodu obilježavanja Dana Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine održana je danas u Sarajevu.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika ambasada, zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH te rukovodilaca pravosudnih institucija, rukovodilaca policijskih agencija, nosilaca pravosudnih funkcija i drugih.

{$galerijaFotografija}

Ove godine se prvi put obilježava Dan sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine, nakon 20 godina od početka rada prvih organizacionih jedinica i službenika te policije.

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Milorad Novković podsjetio je da je sudska policija na ovim prostorima prvo profunkcionisala u Federaciji BiH, odnosno, Vrhovnom sudu FBiH.

- To su bili početni koraci, a inače institucija sudske policije je bila nepoznata na ovim prostorima i šire. Značaj sudske policije i njen rad za ovih 20 godina je dao izuzetno kvalitetne i dobre rezultate. Prvo, sudska policija je vrlo dobro organizovana. Ona je najviši zakonodavno-pravni akt - pojasnio je Novković.

Kako je kazao, izuzetno je dobro osposobljen u organizacionom smislu.

"Njen glavni zadatak je da štiti djelatnike u pravosudnom sistemu, da izvršava zadatke i obezbjeđuje objekte zajedno s uposlenicima i svim drugim građanima koji dolaze i posjećuju sudove. Slobodno mgu da kažem da je dobrim dijelom uticala na efikasnost rada sudova i tužilaštava", izjavio je Novković.

Smatra da je dala doprinos, posebno kada je u pitanju povrat imovine raseljenih lica i u nekoliko kriznih situacija.

O značaju sudske policije govorio je i glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Dženad Grošo.

- Snaga sudske policije, prije svega, proističe iz toga što smo mi policijska agencija koja je definirana Ustavom FBiH i to u poglavlju sudske vlasti FBiH. Rekao bih da smo mi produžena ruka pravosudsnih institucija u Federaciji BiH i za svoj rad odgovaramo isključivo predsjedniku Vrhovnog suda, a ne organima zakonodavne i izvršne vlasti. U potpunosti smo nezavisni od zakonodavne i izvršne vlasti - pojasnio je Grošo.

Kako je kazao, oni su agencija koja brine o sigurnosti zgrada u kojima je smješteno svih 56 pravosudnih institucija u FBiH, uključujući i više dislociranih odjeljenja sudova, te sigurnosti više od 950 nositelja pravosudnih funkcija i više od 2.500 drugih zaposlenika u pravosudnim institucijama u FBiH.

- Na godišnjem nivou postupimo u prosjeku po nekih 30.000 operativnih aktivnosti, odnosno 30.000 naredbi pravosudnih institucija u FBiH, a kada je potrebno postupamo i po naredbama pravosudnih institucija Republike Srpske i Brčko Distrikta - rekao je Grošo.

Podsjetio je da trenutno Sudska policija FBiH u okvirima sistematiziranih radnih mjesta ima 580 službenika, a popunjenost odobrena budžetom Sudske policije FBiH je na nivou 540 službenika, koji broj obzirom na širok spektar nadležnosti i kompleksnost poslova i zadataka nije ni približno dovoljan da bi se u punom kapacitetu odgovorilo na sve nadležnosti i sigurnosne izazove.

Na ceremoniji je upriličeno postrojavanje svečanog stroja sudske policije, prezentiran rad, dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su dali svoj doprinos za unapređenje rada Sudske policije FBiH.

U posljednjim organizacijskim promjenama tokom 2017. i 2018. godine u okvirima Sudske policije su formirani sektori za operacije, sigurnost i operativno dežurstvo, za administraciju i podršku te za profesionalne standarde i Kabinet glavnog zapovjednika.

Dan sudske policije FBiH , 10.10.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.