S obzirom na to da je Finska već spremna predati svoju prijavu, švedska premijerka Magdalena Andersson objavila je da je "sada sasvim sigurna da će za nekoliko dana pokrenuti službenu prijavu", prenosi Reuters.

No, Švedska je objavila da ne želi nuklearno oružje u svojoj zemlji, niti stalne NATO baze.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde nazvala je to "historijskom odlukom".

- Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju za Švedsku i Evropu u cjelini - dodala je.

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dvije zemlje u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u savezu. Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom i u kojemu su dosad ubijene hiljade stanovnika, potaknuo je val potpore javnosti za članstvom u NATO-u u obje zemlje.

Podsjetimo, finski predsjednik Sauli Niinisto formalno je danas objavio da njegova zemlja podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u, što je historijska promjena neutralne vanjskopolitičke orijentacije zemlje koju je potaknula ruska invazija na Ukrajinu.

- Danas su predsjednik i vladin odbor za vanjske poslove zajedno odlučili da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u - rekao je Niinisto novinarima u predsjedničkoj palači u Helsinkiju. Rekao je da će se tim potezom maksimizirati sigurnost zemlje.