open-navfaktor-logo
search
Maksimalno osiguranje
Nakon hapšenja na Palama: Marko Trifković doveden u sarajevski KPZ
Trifković se sumnjiči za više krivičnih djela, a dovodi se u vezu i sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića
11.01.2020. u 00:01
get url
text

Marko Trifković Žižan, automafijaš sa Pala, kojeg su pripadnici SIPA-e i MUP-a RS-a uhapsili danas, doveden je u prostorije KPZ-a Sarajevo, gdje je smješten u pritvor, koji mu je ranije određen po raspisivanju potjernice, saznaje Faktor. 

Trifkovića su, podsjećamo, pripadnici SIPA-e uhapsili zbog sumnje u izvršenje više krivičnih djela, a dovodi se u vezu i sa ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Pripadnici SIPA-e su danas na području Pala pretresli dvije lokacije, koje je koristio osumnjičeni u potrazi za predmetima i dokazima koji će biti korišteni u istrazi. 

Kako saznajemo, Trifković će u KPZ-u Sarajevo biti smješten u posebnu ćeliju, sa maksimalnim osiguranjem i gdje je broj osoba koje s njim mogu stupiti u kontakt sveden na minimum i pod strogim uvjetima.

Informaciju da je Trifković predat u KPZ Sarajevo potvrdio nam je i direktor te kazneno-popravne ustanove Faruk Zubčević. 

- Mogu potvrditi da su nam pripadnici Sudske policije Suda BiH predali jedno osumnjičeno lice, ali vam više informacija zasad ne možemo saopćiti - kratko je za Faktor kazao Zubčević. 

Marko Trifković je sve vrijeme istrage bio nedostupan policiji, a kako smo ranije objavili, policijske "PP veze" su ga spominjale kao osobu koja je bila prisutna na mjestu ubistva policajaca, zajedno sa Srećkom Trifkovićem i još jednom osobom.

Srećko Trifković i Miloš Obradov, podsjetimo, nakon devet mjeseci su pušteni uz pritvora, jer u tom roku nije donesena tužilačka odluka, a iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je rečeno da se istraga ubistva policajaca nastavlja. 

U vezu s ubistvom se dovodio i Nedeljko Lizdek te još neke osobe, ali za ovo djelo još niko nije i optužen. 

Uhapšeni Marko Trifković jedan je od optuženih u predmetu "Volan", koji se pred Sudom BiH vodi protiv 27 pripadnika automafije iz Istočnog Sarajeva.

On i Bojan Košarac su, od augusta 2018. izdvojeni iz predmeta jer su bili nedostupni organima gonjenja i za njima su raspisane potjernice. 

Ovoj grupi, za čijeg organizatora je označen Danilo Cicović, na teret se stavlja organizirani kriminal, teške krađe, iznude, krijumčarenje, pranje novca i druga povezana krivična djela. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.