open-navfaktor-logo
search
Došao i Meta
Nakon niza susreta i događaja: Na Jahorini drugi dan samita Procesa saradnje JI Evrope
Jučer je u okviru samita održan čitav niz događaja među kojima i svečana večera dobrodošlice u Predsjedništvu BiH, kao i niz susreta
09.07.2019. u 09:00
get url
text

Drugi dan dvodnevnog samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), kojim završava predsjedavanje Bosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom nazvanom "Bolja povezanost za bolji život", počet će danas na Jahorini. Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om BiH je organizirala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljnjeg približavanja regije Evropskoj uniji.

Na otvaranju samita danas okupljenima bi se trebali obratiti predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom bi trebalo uslijediti usvajanje Deklaracije samita. Prema zvaničnim najavama današnjem samitu prisustvovat će četiri predsjednika i to Turske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije Recep Tayyip Erdoğan, Milo Đukanović, Ilir Meta i Stevo Pendarovski.

Također, samitu su se odazvali i premijeri Srbije i Bugarske Ana Brnabić i Boyko Borissov, državna tajnica pri Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, ambasadori Grčke, Slovenije i Moldavije u BiH Georgios Iliopoulos, Zorica Bukinac i Oleg Tuela te predstavnik vlade Rumunije Nicolae Hurduc.

Jedna od učesnica samita je i generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu te direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku i zamjenica generalnog direktora Evropske službe za vanjske aktivnosti (EEAS) Angelina Eichhorst. Iako je prvobitno rečeno da na ovom skupu neće prisustvovati predstavnici Albanije koji su se solidarisali sa stavovima Kosova, u BiH je ipak doputovao predsjednik Albanije Ilir Meta.

Meta je odlučio doći usprkos ranijoj odluci Ministarstva vanjskih poslova Albanije koje je otkazalo učešće na samitu ministara iznoseći stav da je odnos organizatora samita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti sa ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.

Jučer je u okviru samita održan čitav niz događaja među kojima i svečana večera dobrodošlice u Predsjedništvu BiH. Također je održan niz susreta, među kojima su susreti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH, te sa predsjedavajućim Doma naroda BiH Bakirom Izetbegovićem. 

Na sastanku Izetbegovića i Erdogana je potvrđeno da će se postojeći prijateljski odnosi dviju zemalja i u narednom periodu nastaviti jačati, te da će Republika Turska i dalje snažno pružati podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u NATO-u i Evropsku uniju. Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske dodatno će se osnaživati u oblasti ekonomije i investicija, saopćeno je iz SDA.

Predsjedavajući Bakir Izetbegović se zahvalio na podršci koju Republika Turska pruža Bosni i Hercegovini u svim integracionim procesima, kao i na podršci jačanju  regionalne saradnje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama. U cilju jačanje te saradnje predsjedavajući Izetbegović je ponovo naglasio važnost izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd kao velikog regionalnog infrastrukturnog projekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.