open-navfaktor-logo
search
Lakše do posla
Nakon Njemačke, za radnike iz BiH tržište otvara i Danska
S nedostatkom radne stane suočavaju se države širom Evrope, ne samo na zapadu, već i u centralnoj Evropi, gdje se bilježi rekordna zaposlenost
05.10.2018. u 15:03
get url
text

Samo dan nakon što su se koalicioni partneri dogovorili da olakšaju dovođenje radne snage izvan EU u Njemačku, Vlada Danske je predstavila program koji će pojednostaviti procedure i olakšati danskim kompanijama da zapošljavaju radnike iz drugih zemalja.

Očigledno je Berlin otvorio Pandorinu kutiju, pa će njegov primjer slijediti i druge evropske zemlje.

Cilj ovih mjera su radnici izvan EU što će žestoko pogoditi države poput BiH, koje se već suočavaju s masovnim odlaskom stanovništva.

Dansko ministarstvo rada saopćilo je da nedostatak radne snage prijeti da ugrozi ekonomski rast. Ključ plana danske vlade je prilagođavanje takozvane "šeme plaćanja", koja omogućava kompanijama zapošljavanje osoba izvan EU i EFTA-e (koju čine Švajcarska, Norveška, Lithenšajn i Island) ako isplaćuju plate u određenoj visini.

Ta granica se sada spušta sa 418.000 (56.054 eura) na 330.000 kruna (44.253 eura). Paket mjera predviđa proširenje liste zanimanja za koja se odobrava radna dozvola, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procesa aplikacije za posao za državljane izvan EU.

- U trenutku kada je naše tržište rada pod pritiskom, moramo osigurati kvalifikovanu radnu snagu za kompanije. U suprotnom, mogli bismo doći u situaciju da kompanije moraju reći 'NE' narudžbama, što bi dovelo do gubitka radnih mjesta - rekao je ministar rada Troels Lund Poulsen.

S nedostatkom radne stane suočavaju se države širom Evrope, ne samo na zapadu, već i u centralnoj Evropi, gdje se bilježi rekordna zaposlenost. Na primjer, Češkoj u ovom trenutku nedostaje 300.000 radnika, pa se očekuje pojednostravljenje procedure za zapošljavanje stranaca u svim članicama EU.

Prijedlog Vlade također predviđa pojednostavljenje i ubrzanje procesa aplikacije za posao u Danskoj za državljane izvan EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.