open-navfaktor-logo
search
12.500 migranata
Nakon požara u kampu Moria: Njemačka će prihvatiti 100 do 150 djece izbjeglica iz Grčke
Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer, najavio je da će nakon požara u izbjegličkom kampu Moria na grčkom otoku Lezbos, u tu zemlju biti izmješteno između 100 i 150 od 400 djece bez pratnje prebačene s otoka.
11.09.2020. u 14:10
get url
text

Seehofer je sa zamjenikom čelnika Vijeća EU Margaritisom Schinasom održao konferenciju za medije te podsjetio kako je stanje u kampu Moria izuzetno teško.

Smatra kako je neophodno pružiti pomoć i osigurati smještaj za ljude koji su boravili u kampu Moria te dodao kako im je grčka administracija, s kojom blisko sarađuju, dostavila listu kako bi im se pružila pomoć u savladavanju izazova.

Dodao je kako trenutno nastoje, u koordinaciji s humanitarnim organizacijama, što prije pružiti pomoć.

Ujedno, naveo je kako intenzivno rade na prihvatu oko 400 maloljetnika bez pratnje koji su prebačeni na kopno i da će veliki dio te djece prihvatiti Njemačka i Francuska.

Najavio je kako će Njemačka primiti između 100 i 150 djece bez pratnje, a isto toliko će prihvatiti i Francuska. Naveo je kako ne može otkrivati više detalja s obzirom na to da pregovori i dalje traju. Seehofer je rekao kako će ostalu djecu primiti osam evropskih zemalja koje učestvuju u ovom procesu.

Dodao je kako je cilj djecu dovesti do kraja mjeseca, a među zemljama koje će pružiti podršku su Finska, Luksemburg, Slovenija, Holandija, Hrvatska, Portugal, Švicarska i Belgija, dok Austrija nije među njima.

Seehofer je rekao kako je Njemačka preuzela veliku odgovornost kada su u pitanju izbjeglice te da je od 2015. primila oko 1,73 miliona izbjeglica.

Njemački ministar navodi kako je pitanje migracija moguće riješiti jedino na međunarodnom nivou i saradnjom unutar Evrope.

Podsjetio je kako se s problemom izbjeglica ne suočava samo Grčka već i Malta, Italija i Španija.

- Ovaj problem trebamo riješiti što prije - mišljenja je Seehofer.

Schinas je rekako kako je kamp Moria uništen i da će grčkim vlastima predložiti formiranje novog i modernog tijela kako bi proces odobrenja azila bio brži.

Dodao je kako je požar u kampu Moria pokazao šta Evropa treba promijeniti u svojoj izbjegličkoj politici.

Rekao je i kako je cilj postići dogovor sa zemljama koje izbjeglice koriste kao tranzitne rute, a kako njihovi životi ne bi bili u rukama krijumčara.

Vjeruje i kako EU treba razviti zajedničku migrantsku politiku i politiku azila.

Nakon požara koji su izbili prije dva dana u izbjegličkom kampu Moria, na grčkom otoku Lezbos, jučer se vatrena stihija pojavila na tri tačke.

Na teren su poslani pripadnici policije i vatrogasnih jedinica, a policija je u blizini kampa postavila barikade kako bi spriječila migrante u namjeri da hodaju prema centru grada.

U kampu Moria bilo je smješteno oko 12.500 migranata, a od prošle sedmice potvrđeno je najmanje 35 slučajeva zaraze koronavirusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.