Osumnjičeni se dovode u vezu sa krađom pitanja za prijemne ispite (KPDS, ALES, YDS, UDS) u periodu između 2011. i 2013. godine. Riječ je o ispitima iz engleskog jezika, koji su neophodni za prijem u javnu službu i postdiplomski studij.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičeni prije pomenutih ispita ilegalno došli do pitanja koja će biti pitana na testovima te ih u tzv. "FETO kućama" podijelili osobama bliskim organizaciji i tako im omogućili da polože ispit sa visokim ocjenama.

Nalog za hapšenje raspisan je za ukupno 59 osoba, a hapšenja se trenutno provode u 29 turskih gradova.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici.

Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.