open-navfaktor-logo
search
Njemački mediji
Napadač iz Heidelberga bio član neonacističkog pokreta
Njemački mediji objavili su da je 18-godišnji Nikolai G, koji je počinio samoubistvo nakon napada na kampus Univerziteta Heidelberg u Njemačkoj, u kojem je jedna osoba poginula, a tri povrijeđene, bio član neonacističkog pokreta "Treći put" (Der Dritte Weg).
26.01.2022. u 22:50
get url
text

Nikolai G. jedno vrijeme je bio član neonacističkog i rasističkog pokreta "Treći put", a Nijemac je nakon nekog vremena napustio članstvo, objavio je njemački list "Zeit" pozivajući se na sigurnosne izvore.

VEZANI TEKST - Objavljeni detalji: Oružani napad na Univerzitetu Heidelberg izveo 18-godišnji Nijemac

U saopćenju Tužilaštva u Heidelbergu istaknuto je da nema dokaza da je napad politički motiviran.

Zabilježeno je također da je Nikolai G. neposredno prije napada obavijestio oca putem WhatsAppa da "treba kazniti ljude", a njegov otac je to prijavio policiji.

Utvrđeno je da je napadač kupio dvije puške i municiju iz Austrije, a treći komad oružja, pištolj pronađen je u sobi koju je iznajmio u Austriji.

Saznaje se također da je učestvovao u ranjavanju muškarca u Berlinu 2017. godine, te da unatoč prijavi njegove majke policiji, istraga nije rezultirala kažnjavanjem.

Nikolai G. je u ponedjeljak ranio četvoro ljudi u sali za predavanja u kampusu univerziteta u jugozapadnom njemačkom gradu Heidelbergu. Jedna ženska osoba, koja je u napadu teže povrijeđena u predjelu glave, preminula je nakon što je smještena u bolnicu. Napadač je nakon napada izvršio samoubistvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.