open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Naredne sedmice izricanje presude Ahmetu Sejdiću i Draganu Janjiću
Tužilaštvo BiH tereti Sejdića, kao bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), od jula 1992. do februara 1993. godine
14.07.2019. u 16:43
get url
text
Sud BiH

Pred Sudom Bosne i Hercegovine je u utorak, 16. jula, zakazano izricanje prvostepene presude Ahmetu Sejdiću, kojeg optužnica tereti za zločine počinjene na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Tužilaštvo BiH tereti Sejdića, kao bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), od jula 1992. do februara 1993. godine.

Suđenje Sejdiću počelo je u maju 2016. godine.

U četvrtak, 18. jula, Apelaciono vijeće Državnog suda donijet će drugostepenu presudu Draganu Janjiću, nepravosnažno osuđenom na sedam godina zatvora za silovanje zaštićene svjedokinje. On je presudom iz oktobra prošle godine proglašen krivim da je, kao pripadnik policije, u augustu 1992. u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina udarao a potom silovao svjedokinju B-1.

Apelaciono vijeće je potvrdilo dio presude kojim je oslobođen optužbe za nezakonito hapšenje više osoba bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, Prijedoru, Kotor-Varoši, Trnovu, Prozoru, Lukavcu, Brčkom, Kalinoviku, Srebrenici, Rogatici, Zvorniku, Orašju, Bosanskom Novom, Vozući, Konjicu, Ilijašu i Višegradu, javlja BIRN BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.