open-navfaktor-logo
search
Kolegij
Narodna skupština RS-a 9. februara o radu visokog predstavnika u BiH
Narodna skupština RS-a razmatrat će na sjednici koja je zakazana za 9. februara Informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o provođenju civilne implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma od 2009. do 2020. godine s prijedlogom zaključaka.  
28.01.2021. u 13:35
get url
text

Prijedlog je to Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je odobrio Kolegij Skupštine. Informacija će se naći pred poslanicima u trenutku kada se razmatra imenovanje novog visokog predstavnika u BiH, a jedini kandidat za tu poziciju je bivši ministar poljoprivrede Njemačke Christian Schmidt.

Na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Njemačke rečeno je da ovom kandidaturom Njemačka preuzima "inicijativu da se zemlja ponovo pojačano dovede na međunarodnu političku agendu. Njemačka vlada ima veliki interes za razvoj BiH i podržava perspektivu članstva zemlje u Evropske unije".

Od ranije su poznati stavovi lidera SNSD-a Milorada Dodika koji već duže vrijeme poziva da se ukine Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) iako je za to potrebno ispuniti 5+2 uvjeta iz agende, a nedavno je najavio da nema namjeru sarađivati ni s novim visokim predstavnikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.