open-navfaktor-logo
search
O 9. januaru
Naša stranka: Slavljenje samoproglašene republike na čijem čelu su bili osuđeni ratni zločinci civilizacijsko je dno
U Republici Srpskoj danas se obilježava "dan Republike Srpske", usprkos dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je on proglašen neustavnim.
09.01.2022. u 09:44
get url
text

Tim povodom iz Naše stranke oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem su naveli:

- Nema sumnje da oni koji današnji dan slave negiraju Ustav i pravni poredak BiH. Dan Republike Srpske ne može biti 9. januar. To je rekao Ustavni sud BiH, ali i Venecijanska komisija. Oni koji obilježavaju današnji dan, pored negiranja Ustava BiH, slave i početak rata u BiH, etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Slavljenje samoproglašene republike na čijem čelu su bili kasnije osuđeni ratni zločinci civilizacijsko je dno. Time se na nekoliko dana zaglušuje javnost za egzistencijalne probleme. Danas se kruniše 30 godina zablude i rušenja države. 

Odluka vlasti RS-a da ovaj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje - poručili su iz Naše stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.