open-navfaktor-logo
search
Svijet se mijenja
Naslovnica Voguea Italia kakvu nikada prije niste vidjeli
Aprilski broj časopisa Vogue Italia izlazi 10. aprila, s naslovnicom kakvu nikad prije nismo vidjeli.
08.04.2020. u 20:04
get url
text
Foto: Ilustracija
get url
text

Na bijeloj naslovnici osim imena časopisa i mjeseca u kojem izlazi nema više ničega.

U svojoj dugoj historiji koja se proteže unazad više od stotinu godina Vogue je preživio ratove, krize, terorizam. Njegova najplemenitija tradicija jeste da nikada ne okreće glavu.

- Prije samo dvije sedmice spremali smo se pustiti u štampu izdanje koje smo planirali neko vrijeme i koje je također uključivalo L’Uomo Vogue u dvostrukom projektu.

Ali govoriti o bilo čemu drugom – dok ljudi umiru, doktori i sestre riskiraju svoje živote i svijet se zauvijek mijenja – nije DNK Voguea Italia. Prema tome, taj smo projekt spremili na policu i počeli ispočetka.

Odluku da prvi put u našoj povijesti printamo u potpunosti bijelu naslovnicu nismo donijeli zato što nam je nedostajalo fotografija – upravo suprotno. Izabrali smo je jer bijela označuje mnogo stvari istovremeno.

Bijela je prije svega poštovanje.

Bijela je ponovno rođenje, svjetlost nakon tame, zbir svih boja.

Bijela je boja uniformi koju nose oni koji izlažu vlastite živote kako bi spasili naše.

Predstavlja prostor i vrijeme za razmišljanje, kao i za ostanak u tišini.

Bijela je za one koji ispunjavaju ovo prazno vrijeme i prostor idejama, mislima, pričama, redcima stihova, muzikom i brigom za druge.

Bijela podsjeća na vrijeme kada je nakon krize 1929. ova besprijekorna boja prihvaćena za odjeću kao simbol čistoće u sadašnjosti i nade u budućnosti.

Iznad svega: bijela nije predaja, nego prazan papir koji čeka da bude ispisan, naslovna stranica nove priče koja treba početi-  napisao je glavni urednik Emanuele Farneti uoči izlaska aprilskog broja Vogue Italia.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Vogue Italia April Issue will be out next Friday 10th.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.