open-navfaktor-logo
search
Odluka Suda
Nasmrt pretukli muškarca u Lukavici: Određen pritvor Adnanu Čelji i Smailu Osivčiću
Na prijedlog Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, nakon danas održanog ročišta odredio je pritvor Smailu Osivčiću (27) i Adnanu Čelji (37), potvrđeno je iz Suda.
09.04.2021. u 13:47
get url
text

Oni se sumnjiče da su, kao saizvršioci, nanijeli teške tjelesne povrede Predragu Mojeviću (46), usljed kojih je preminuo.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva, jer su po izvršenju krivičnog djela, zajedno napustili mjesto događaja i udaljili se u nepoznatom pravcu, pa su zahvaljujući aktivnostima policije identifikovani i pronađeni.

VEZANI TEKST - Tijelo pronašao otac: Osivčić i Čeljo Mojeviću nanijeli kobne povrede glave, preminuo kasnije u kući

Također, postoji osnovana bojazan da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, kao i bojazan da bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, budući da se radi o teškom krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od tri do dvanaest godina i da u konkretnom postoje vanredne okolnosti, da je krivično djelo posebno, obzirom na način izvršenja i posljedice.

- Sud smatra da sve navedeno i činjenica da se krivično djelo dogodilo ujutro, u vrijeme kada ulicom (na javnom mjestu) prolazi veliki broj ljudi, da se događaj desio preko puta Doma zdravlja, i da je već samim činom napada od dvije osobe u velikoj mjeri narušen javni red, opravdava obilježavanje postojećih okolnosti, pa da bi puštanjem na slobodu osumnjičenih, bila stvorena prijetnja za narušavanje javnog reda, pogotovo imajući u vidu tešku posljedicu krivičnog djela osumnjičenih, nastupanje smrti povrijeđenog lica - naveli su iz Suda.

Podsjetimo, napad se dogodio u ponedjeljak u blizini Doma zdravlja u Lukavici, u ulici Stefana Nemanje.

Policiji je prijavljen fizički napada na Mojevića, kojem je u Domu zdravlja pružena ljekarska pomoć, te je pušten na kućno liječenje. Policiju je, međutim, u večernjim satima obavijestio njegov otac da je on preminuo u kući. Kako se nakon događaja moglo čuti, kobne su bile teške povrede glave koje su mu nanijeli.

Osivčić i Čeljo pronađeni su i uhapšeni u Sarajevu, nakon čega su predati pripadnicima MUP-a RS-a u Istočnom Sarajevu.

Osivčića su, dok je upravljao automobilom "golf" zaustavili pripadnici Jedinice za saobraćaj u Alipašinoj ulici na području Općine Centar, dok je Čeljo u srijedu u 11.30 po potrazi pronađen i uhapšen na području Općine Novi Grad.

Radi se o osobama poznatim odranije po vršenju krivičnih djela.

Čeljo je ranije hapšen i procesuiran zbog razbojništava, dok je Osivčić, između ostalog, osuđivan zbog ranjavanja Nemanje Plazačića na Kovačićima, kojeg je iz pištolja ranio u obje potkoljenice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.