Tokom prvog kvartala ove godine u Evropskoj uniji je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 0,5 posto a zaposlenost za 0,3 posto u odnosu na četvrti kvartal 2018. godine. U europodručju EU-a bruto domaći proizvod porastao za 0,4 posto i zaposlenost za 0,3 posto, pokazuju revidirani podaci koje je danas objavio Eurostat, statistički ured Evropske unije.

U poređenju sa istim periodom prošle godine BDP je u Europskoj uniji porastao za 1,5 posto te u europodručju za 1,2 posto dok se zaposlenost na godišnjem nivou povećala za 1,2 posto u EU i za 1,3 posto u eurozoni.

Eurostat procjenjuje da je u prvom tromjesečju 2019. godine zaposlenih u 28-članoj privredi EU-a bilo 240,7 miliona, od čega je 159,5 miliona osoba bilo zaposleno u eurozoni, što su najviše nivoi zaposlenosti ikada zabilježeni u oba područja.

Među državama članicama za koje su podaci dostupni najveći rast BDP-a od 1,8 posto za prvo tromjesečje 2019. godine imala je Hrvatska, a slijede je Mađarska i Poljska s rastom od po 1,5 posto, dok je najveći pad BDP-a od 0,1 posto zabilježen u Latviji.

Najveći rast broja zaposlenih u promatranom prvom kvartalu ove godine imala je Mađarska, i to za 1,0 posto, dok je najveće smanjenje broja zaposlenih od 0,4 posto zabilježeno u Estoniji.