open-navfaktor-logo
search
Gradski prijevoz
Nastavljaju se problemi sa trolejbusima iz Bjelorusije, nadležni ih skrivaju
Novi sarajevski trolejbusi do 6. juna besplatno će prevoziti stanovnike Sarajeva, ali već prvi dan jedan od pet trolejbusa ostao je u kvaru.
25.05.2022. u 22:20
get url
text
get url
text

Trolejbusi iz Bjelorusije voze na linijama Otoka - Trg Austrije i Dobrinja - Trg Austrije, a jedan od njih u petak je zbog kvara stao u sarajevskom naselju Mojmilo. Iako iz ministarstva saobraćaja i GRAS-a tvrde da je to jedini kvar na novim vozilima, istina je potpuno drugačija. Naime, postoje određeni problemi i na drugim trolejbusima.

- Trolejbus koji je imao kvar od tada više ne vozi putnike. On vozi samo reda radi, da bi se moglo reći da je svih pet u funkciji. Također, jedan trolejbus se nekoliko puta gasi kada se napuni putnicima – kaže naš izvor iz GRAS-a.

U svojim javnim istupima nadležni za ovo preduzeće ističu da je, pak, sve u savršenom redu.

- U petak smo pustili pet trolejbusa i do 6. juna oni će raditi test vožnje na linijama Dobrinja - Dom Armije i Otoka prema Pionirskoj dolini. Imali smo neobičnu situaciju koja je, da nisam uključen i da ne znam sve detalje, da sam samo pratio medije, rekao bih Bog zna šta da se desilo. Desila se jedna nejasnoća softverska. Vozila su osigurana i ona su pod garancijom, tako da je procijenjeno, pošto je depo blizu, da se stane i da se trolejbus prebaci do depoa. Da se uradi dijagnostika i da se vrati u promet. Uspješno je riješen taj softverski izazov. Nema nikakvih problema i sva vozila voze. Nijedan od ovih pet trolejbusa koji voze sarajevskim ulicama nije plaćen. Tek je u proceduri plaćanje za ovih 5 trolejbusa, tako da mi nikome ništa nismo platili. Plaćamo tek po ugovoru kada se napravi prijem i kada se puste vozila. Kada se plati ovih pet, onda dolaze ostali – rekao je Adnan Šteta prilikom gostovanja u emisiji Polis na TVSA u ponedjeljak, 23. maja.

Informaciju o problemima sa novim trolejbusima pokušali smo provjeriti u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i GRAS-u, ali nismo dobili odgovore. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.