Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu komentirala je zahtjev koji je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije danas javno upitilo tom savezu.

- NATO neće ugroziti sposobnost saveznika da štite i brane jedni druge, uključujući prisutnost trupa u istočnom dijelu saveza - rekla je Lungescu.

Navodeći da bi udovoljavanjem ruskom zahtjevu bile stvorene prvorazredne i drugorazredne članice NATO-a, Lungescu je izjavila da oni to neće prihvatiti.

- Odbacujemo ideju o uspostavljanju bilo kakvih sfera utjecaja u Evropi. Uvijek ćemo odgovoriti na pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane. NATO je na oprezu i nastavlja procjenjivati ​​potrebu za jačanjem istočnog dijela našeg saveza - kazala je Lungescu.

Na web stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova objavljen je komentar na pitanje šta za Bugarsku i Rumuniju znači zahtjev Rusije da se NATO vrati u stanje prije 1997. godine.

U tom komentaru navedeno je da Rusija želi da se strane snage, oprema i oružje povuku i poduzmu drugi koraci kako bi se uspostavio red u zemljama koje 1997. godine nisu bile na putu članstva u NATO-u.