open-navfaktor-logo
search
Višestruka primjena
Naučnici izumili tkaninu koja može "čuti" otkucaje vašeg srca
Istraživači su kreirali "akustičnu tkaninu" koja može otkriti otkucaje vašeg srca.
27.03.2022. u 08:50
get url
text
Akustična tkanina

Dok sve tkanine reaguju na zvuk, vibracije su obično premale da bi se uhvatile. Međutim, ovo novo vlakno je drugačije: fleksibilno je i kada je utkano u tkaninu, savija se s materijalom poput morske alge na površini okeana, sposobno da uhvati ranije neprimjetne signale, piše Unilad.

Akustičnu tkaninu razvili su inženjeri sa MIT-a, zajedno sa saradnicima sa Rhode Island School of Design.

Prema saopćenju MIT-a, tkanina radi slično kao mikrofon, "pretvarajući zvuk prvo u mehaničke vibracije, a zatim u električne signale, slično onome kako naše uši čuju".

Njegovi dizajneri su koristili takozvani piezoelektrični materijal u tkanini koji proizvodi električni signal kada se savija ili mehanički deformiše, zauzvrat pretvarajući zvučne vibracije u električne signale.

Ova tkanina je sposobna da detektuje sve vrste zvukova, bilo da se radi o kašlju u tihoj biblioteci, ili o pištanju, "urlanju" automobila u gustom saobraćaju, ili čak o otkucajima nečijeg srca - ako je tkanina utkana u košulju.

Zvučna tkanina

(FOTO: Greg Hren/MIT)

Nalazi tima sa tkaninom detaljno su opisani u studiji objavljenoj u časopisu Nature, a glavni autor Wei Yan se nadao da će materijal imati različite namjene.

- Kada nosite akustičnu odjeću, možete razgovarati kroz nju kako biste odgovarali na telefonske pozive i komunicirali s drugima - rekao je Yan, docent na tehnološkom univerzitetu Nanyang u Singapuru.

- Osim toga, ova tkanina može neprimjetno da se poveže s ljudskom kožom, omogućavajući korisnicima da prate svoje stanje srca i disanja na udoban, kontinuiran, u realnom vremenu i dugoročan način - dodao je on.

Međutim, primjena vlakna mogla bi i trebala bi ići dalje od odjeće.

- Može se integrirati s kožom svemirske letjelice da sluša svemirsku prašinu ili ugraditi u zgrade kako bi otkrila pukotine ili naprezanja. Može se čak utkati u pametnu mrežu za praćenje ribe u okeanu. Vlakno otvara široke mogućnosti - rekao je Yan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.