open-navfaktor-logo
search
Važno saznanje
Naučnici otkrili na koji način se imunološki sistem bori protiv koronavirusa
Australijski naučnici tvrde da su otkrili način na koji se imunološki sistem u ljudskom tijelu bori protiv koronavirusa. Do ovog revolucionarnog otkrića došli su naučnici Instituta Peter Doherty koji je prvi u svijetu uspio stvoriti virus COVID-19 izvan Kine.
18.03.2020. u 08:41
get url
text

Njihovo otkriće objavljeno je naučnom časopisu Nature Medicine, a u njemu stoji da se ljudi od novog virusa oporavljaju na sličan način kao i od gripe. Ovo bi otkriće trebalo biti od velike pomoći u razvoju najučinkovitije vakcine, kažu naučnici. U svijetu je do sada potvrđeno gotovo 200.000 slučajeva zaraze, a umrlo je skoro osam hiljada ljudi.

- Ovo je otkriće važno jer prvi put razumijemo kako se naš imunološki sistem bori protiv koronavirusa - kaže suautorica studije Katherine Kedzierska.

Naučnici hvale ovo otkriće, nazivajući ga revolucionarnim, piše BBC. Mnogi su se oporavili od koronavirusa, što znači da je već poznato da se naš imunološki sistem može protiv njega boriti. Ali prvi put ikada naučnici su otkrili četiri vrste ćelija u našem imunološkom sistemu koje se bore protiv novog virusa.

Uočene su tokom praćenja pacijenta koji je imao srednji oblik bolesti i nikakve druge zdravstvene probleme, piše BBC. Četrdesetsedmogodišnjakinja iz Wuhana, koju su naučnici posmatrali, oporavila se u 14 dana. Tri dana prije nego što se potpuno oporavila, u njenoj krvi uočene su posebne ćelije. Kod pacijenata s gripom ove ćelije se također pojavljuju prije oporavka, kaže profesorica Kedzierska.

- Jako smo uzbuđeni zbog ovih rezultata i činjenice da smo uspjeli prepoznati pojavu tih ćelija kod zaraženog pacijenta prije nego što se njegovo stanje počelo klinički poboljšavati – kazala je

Naučnici kažu da je prepoznavanje trenutka kada ćelije imunološkog sistema počinju djelovati može pomoći u predviđanju toka djelovanja virusa. Oni su, kako navode, sigurni da će ovo otkriće pomoći u pronalasku lijeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.