open-navfaktor-logo
search
3D tehnologija
Naučnici vratili glas mumiji staroj 3.000 godina, poslušajte kako zvuči
Zvuk koji čujete proizvode njegove glasnice iz položaju u kojem leži u sarkofagu- rekao je elektrotehničar David Howard s londonskog univerziteta Royal Holloway
23.01.2020. u 22:10
get url
text

Naučnici su pomoću 3D print tehnologije ponovno kreirali glasnice mumificiranog egipatskog svećenika koji je živio prije 3000 godina i saznali kako je zvučao njegov glas.

Uspjeli su precizno reproducirati jedan zvuk koji nalikuje dugačkom spoju slova e i a, prenosi Index

-Zvuk koji čujete proizvode njegove glasnice iz položaju u kojem leži u sarkofagu- rekao je elektrotehničar David Howard s londonskog univerziteta Royal Holloway.

Howard je već ranije istom metodom reproducirao glasnice i glasove živućih ljudi, uključujući i svoj te ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da uistinu nalikuju originalu. No ovo je prvi put da je ovu tehnologija primijenio na ljudskim ostacima.

Za prvi takav poduhvat Howard i njegovi kolege odabrali su mumiju egipatskog svećenika Nesyamuna koja se nalazi u muzeju Leeds u Velikoj Britaniji. Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je podosta sačuvano tako da je Nesyamun bio izvrstan kandidat za ovaj pokus, piše CNN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.