open-navfaktor-logo
search
Najnovija istraživanja
Naučnike zaprepastio nevjerovatan slučaj iz autobusa: Munjevito širenje zaraze
Jedna je osoba tokom putovanja autobusom u Kini zarazila gotovo 25 drugih putnika premda joj nisu svi bili blizu, rezultati su istraživanja koje nudi najnovije dokaze o tome da se koronavirus širi aerosolima, sitnim česticama u zraku.
02.09.2020. u 09:27
get url
text
Kineski autobusi
get url
text

Ljekari na početku pandemije odbacivali su mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti i običnim disanjem, no s otkrićem novih dokaza mijenjaju mišljenje.

U časopisu JAMA Internal Medicine opisuje se zaraza među putnicima koji su 50 minuta putovali autobusom na budistički događaj u Ningbou u januaru ove godine, prije nego što su uvedene zaštitne maske.

Naučnici vjeruju da je putnik vjerojatno bio nulti pacijent jer je bio u bliskom kontaktu s ljudima u Wuhanu, ishodištu zaraze s kraja prošle godine.

Stručnjaci su uspjeli mapirati gdje su sjedili ostali putnici i testirati ih na virus. Pokazalo se da je 23 od 68 putnika zaraženo u istom autobusu.

Važno je naglasiti da su zaraženi putnici sjedili i u prednjem i u zadnjem dijelu autobusa, dakle daleko izvan kruga od dva metra, razdaljini koja se smatra granicom za širenje virusa kapljičnim putem.

Povrh toga, nulti pacijent tokom putovanja nije pokazivao simptome bolesti, poput kašlja.

Naučnici su zabilježili da je rashladni uređaj u autobusu cirkulirao isti zrak, što je vjerojatno pridonijelo širenju virusa.

- Istraživanje ukazuje na to da je u zatvorenim prostorijama sa zračnom recirkulacijom SARS-CoV-2 jako zarazan patogen - napisali su naučnici.

Njihova studija, u kojoj je priložen dijagram o tomu gdje je svaki zaraženi putnik sjedio, novi je dokaz o širenju virusa aerosolima, poput istraživanja o "putovanju" virusa između stolova restorana u južnom kineskom gradu Guangzhouu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.