Navalni se prošli mjesec naglo razbolio na međugradskom letu u Rusiji, a potom je avionom prebačen u Berlin na liječenje. Njemačka kaže da je otrovan neurotoksinom Novičok. Rusija kaže da nema dokaza da je otrovan.

Saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navalnog u srijedu su reagovali na komentare ruskih zvaničnika da ne bi imalo nikakvog smisla za Moskvu da otruje političkog protivnika čija je stopa popularnosti izrazito niska.

U saopćenju na svom websiteu, ruska stalna misija u Evropskoj uniji saopćila je da nema nikakvog razloga za ruske vlasti da otruju Navalnog vojnim nervnim agensom i potom mu dopuste da otputuje u Njemačku, gdje bi se otrovna supstanca mogla primijetiti.

- Koji bi razlog bio za ruske vlasti da otruju Alekseja Navalnog, uzimajući u obzir da stopa njegove popularnosti jedva dostiže dva posto? - navodi misija u saopćenju, pozivajući se na julsku anketu javnog mnijenja.

Glasnogovornica Navalnog Kira Jarmiš kazala je da rezultati regionalnih izbora održanih tokom vikenda, na kojima su kandidati koje podržava Navalni osvojili mjesta u dva sibirska grada, pokazali da je podrška Rusa Navalnom mnogo veća.

Kremlj je, suočavajući se s pozivima nekih zapadnih političara da se pooštre sankcije Moskvi, saopćio kako ne smatra da bi trovanje Navalnog donijelo koristi bilo kome, prenosi Reuters.