Ovoj desno ekstremnoj aktivistici ovo ne bi bio prvi boravak u zatvoru zbog istog djela, prenosi DW.

Sud u Berlinu odbio je njenu žalbu.

- Optužena i dalje negira Holokaust i ne pokazuje nimalo kajanja ili promjenu stava - obrazložila je predsjednica sudskog vijeća odbijanje tužbe te dodala da kako iz tog razloga kazna ne može biti preinačena u uvjetnu kaznu. Najpoznatija njemačka negatorica Holokausta bi tako po drugi put mogla zbog istog ponovljenog djela u zatvor.

Ova desno ekstremna aktivistica je još 2004. po prvi put osuđena zbog negiranja Holokausta. Tada je prošla s novčanom kaznom. Međutim novac za ovu ikonu desno ekstremne scene nije problem. Njega su brzo sakupili brojni pobornici diljem Njemačke i svijeta. 2018. je međutim morala u zatvor i to na dvije i po godine. No i sam odlazak na odsluženje kazne nije prošao mirno. Haverbeck se nije odazvala odsluženju kazne te se neko vrijeme nalazila u bijegu. Tokom bijega neonacisti su pred njenom kućom na zapadu Njemačke organizirali proteste podrške. Međunarodni Auschwitz odbor je njemačkim vlastima predbacio da dopušta da ih "notorna negatorica Holokausta vuče za nos".

Druga zatvorska kazna za negiranje Holokausta uslijedila je kratko nakon izlaska 93-godišnjakinje iz zatvora. Udovica Wernera Georga Haverbecka, jednog visokopozicioniranog člana Nacional-socijalističke stranke Njemačke, je drugu zatvorsku kaznu "zaradila" tako što je na jednom neonacističkom skupu u Berlinu kao i u jednom intervjuu iznova negirala Holokaust. Ona već godinama tvrdi kako Auschwitz nije bio logor u kojem su ubijani zatočenici. Negiranje Holokausta u Njemačkoj spada u krivično djelo širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti za što je moguća zatvorska kazna i do tri godine.