open-navfaktor-logo
search
Biciklom u Dubrovnik
Nedžad Agić putuje na godišnjicu objave Povelje Kulina bana
Pod motom "Idem da osvjetlam obraz Gradu Zenici i BiH“ biciklom će sutra krenuti na oko 320 kilometara dug put do Dubrovnika, a povod je 829. godišnjica objave Povelje Kulina bana, koji je 29. augusta 1189. godine ovim dokumentom Dubrovčanima dao povlastice u trgovini sa srednjovjekovnom Bosnom.
27.08.2018. u 11:12
get url
text
Agić po drugi put na obilježavanje objave Povelje u Dubrovnik putuje biciklom

Zeničanin Nedžad Agić sutra će ujutro, u šest sati, drugi put uzastopno, svojim biciklom krenuti na oko 320 kilometara dug put do Dubrovnika, a povod je 829. godišnjica objave Povelje Kulina bana, koji je 29. augusta 1189. godine ovim dokumentom Dubrovčanima dao povlastice u trgovini sa srednjovjekovnom Bosnom.

- I ovog puta nosim poklone za Državni arhiv Republike Hrvatske u Dubrovniku, kao i poruke mira i tolerancije. Oni nas dolje očekuju, a organizirat će za nas i manji prijem. Zadovoljstvo mi je da budem dio toga i kao jedini čovjek iz BiH koji će biciklom doći u Dubrovnik - rekao je Agić na pres-konferenciji.

On napominje da se dva primjerka Povelje čuvaju u Dubrovniku, a jedan u ruskom Sankt Petersburgu.

Dodaje također da nakon prošlogodišnjeg mota "Idem da udahnem dah predaka“, ove godine putuje pod motom "Idem da osvjetlam obraz Gradu Zenici i BiH“.

Svojim domaćinima će iz Državnog arhiva RH u Dubrovniku uručiti repliku Kule na Gorici kod Zenice, zatim rukotvorine žena iz Eko-etno arhelološkog udruženja "Kula Gorica“, te pisma đaka zeničkih osnovnih škola pisana bosančicom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.