open-navfaktor-logo
search
Ključno glasanje
Neizvjesnost u Britaniji: Parlamentarci rade u subotu prvi put u 37 godina
Johnson je pokušavao da uvjeri zastupnike da podrže sporazum s EU, prije jako tijesnog glasanja u Zatsupničkom domu
19.10.2019. u 10:09
get url
text

Britanski parlament je zasjedati u subotu prvi put u 37 godina zbog glasanja o dogovoru o Brexitu koji je postigao premijer Boris Johnson, javlja BBC.

Johnson je pokušavao da uvjeri zastupnike da podrže sporazum s EU, prije jako tijesnog glasanja u Zatsupničkom domu. Opozicija, ali i bivši Johnsonovi saveznici Demokratska partija unionista (DUP), planiraju glasati protiv.

Stephen Barclay, sekretar za Brexit, priznao je da će glasanje biti "tijesno", ali je rekao da je Vlada "saslušala sve argumente zastupnika sa svih strana".

- sada je vrijeme da zastupnici preuzmu odgovornost da ovaj dogvor prođe i na taj način zemlja krene naprijed - rekao je Barclay za BBC.

Očekuje se da će se najmanje devet zastupnika opozicionih Laburista, oduprijeti svojoj partiji, a premijer očekuje podršku i nekih od zastupnika Konzervativne partije, koji su izbačeni jer su se usprotivili Johnsonu prošlog mjeseca.

Zamjenik političkog urednika BBC-ja John Pienaar kaže da su brojke, kada je u pitanju glasanje "bolno usko", dodavši da Johnson "mora pridobiti zastupnike DUP-a, što je gotovo nemoguće, ili negdje drugo naći glasove".

Sigurno je da će prva subotnja sjednica Britanskog parlementa nakon invazije na Folklande 1982. godine biti napeta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.