open-navfaktor-logo
search
Naredna sezona
Neko na slatkim mukama, drugi u problemu: Koji premijerligaši ne moraju brinuti za "zaštićeno godište"?
Pred početak prošle sezone Fudbalski savez Bosne i Hercegovine uveo je pravila o minutaži za U-21 igrače koje određuje da dva igrača do 21 godine moraju biti u početnoj postavi, a da pri tome jedan mladi igrač morati završiti utakmicu. 
29.03.2023. u 20:30
get url
text

Tim pravilom je za nijansu povećan uspon ka seniorskom fudbalu nego je ranije bio slučaj, sve u cilju osiguranja da neko talentovan ipak lakše dobije šansu.

Novo pravilo donijelo je određeni pomak, međutim to su tokom prošle sezone mnogi treneri zloupotrijebili. Zabilježeni su slučajevi u kojima su dva fudbalera do 21 godine započela utakmicu, da bi poslije samo nekoliko minuta provedenih na terenu jedan bio izveden iz igre.

Evidentno je da to ima veliki uticaj na psihu i samopouzdanje mladih igrača, te se implementira na njihove igre u budućnosti.

Fudbalski savez BiH je pred početak tekuće sezone unio novitet u pravilo U-21 igrača, koje je koliko-toliko poboljšalo situaciju kada su u pitanju mladi fudbaleri.

VEZANI TEKST - Pred novu sezonu PLBiH: Važno pravilo koje će stvarati glavobolju trenerima

Od prethodne sezone je preslikano to da dva igrača mlađa od 21 godine moraju početi susret od prve minute te da jedan igrač koji spada u tu kategoriju mora završiti meč, a novitet je da drugi igrač mlađi od 21 godine na terenu mora provesti najmanje prvo poluvrijeme.

Pojedini premijerligaši nemaju problema jer u rosteru imaju veći broj igrača mlađih od 21 godine, dok su se pojedini jedva snašli, ponajviše zahvaljujući posudbama iz drugih klubova.

Ukoliko pravilo iz tekuće sezone bude na snazi i naredne, a uzevši u obzir trenutne rostere, neki klubovi će biti na slatkim mukama, dok će određeni broj timova imati problema.

Za takmičarsku 2023/24 sezonu, igrači mlađi od 21 godine života smatraju se igrači rođeni 1. jnauara 2002. godine i mlađi. Važno je napomenuti i kako ti igrači moraju biti državljani BiH.

Ako uzmemo u obzir trenutne rostere premijerligaša FK Sarajevo se nalazi u najboljoj poziciji.

Bordo tim u svom rosteru imat će šest igrača koji se računaju kao "zaštićeno godište" naredne sezone. To su Muhamed Šahinović, Muharem Trako, Tarik Ramić (rođeni 2003. godine), Enedin Mulalić i Irfan Ramić (2004. godište) i Nidal Čelik (2006. godine).

Treba istaći da ekipa sa Koševa ima potpisane ugovore sa velikim brojem juniora, tako da će se vjerovatno nekolicina njih po isteku juniorskog staža na kraju ove sezone pridružiti prvom timu.

Što se tiče aktuelnog prvaka naše zemlje i trenutno lidera na tabeli Zrinjskog, oni imaju pet igrača koji će naredne sezone moći nastupati u toj kategoriji.

To su Filip Brekalo i Silvio Ilinković (2002. godište), Franko Sabljić (2003), Antonio Prskalo i Luka Pršlja (2004). Plemići u trenutnom rosteru imaju i Petra Sučića rođenog 2003. godište, međutim on će se po isteku tekuće sezone vratiti u Dinamo iz kojeg je došao na posudbu u Mostar.

Široki Brijeg je jedan od timova kojem ovo pravilo zadaje velike glavobolje, jer u trenutnom rosteru tim sa Pecare za narednu sezonu kao mladog igrača ima samo Franka Medića (2002), ali treba istaći da se Božo Prusina (rođen 2004. godine) na kraju sezone vraća sa posudbe iz Leotara.

Velež se za razliku od prethodna dva kluba nalazi u odličnoj situaciji. Rođeni već sada kao U-21 igrače za narednu sezonu imaju šest igrača: Dževada Sijamiju i Lejsa Pličanovića (2002), Adina Bajrića i Ardonisa Mućaja (2003), te Tarika Šikala i Edisa Nanića (2004).

Željezničar naredne sezone može računati na pet takvih igrača, a to su: Amar Drina, Omar Beća, Hamza Gasal, Andrija Drljo (2002) i Benjamin Križevac (2003).

Treba istaći da su i Plavi poznati po kvalitetnoj omladinskoj školi, tako da postoji mogućnost da se i neki od juniora od naredne sezone pridruži rosteru prvog tima.

Banjalučki Borac u svom rosteru ima četiri igrača koja će naredne sezone pripadati kategoriji "zaštićenog godišta": Nikola Ćetković, Marko Kujundžić (2002) te Filip Račić, Dejan Popara i Enver Kulašin (2003). Uz njih treba dodati i Davida Čavića (2002) koji do kraja tekuće sezone boravi na posudbi u Leotaru.

Iz Premijer lige na kraju sezone ispadaju dva tima. U borbi za opstanak nalaze se Sloboda, Posušje, Tuzla City, Leotar, Sloga i Igman. 

VEZANI TEKST - Prelazak iz juniorskog u seniorski fudbal za veliki broj mladih fudbalera predstavlja ogroman teret.

Sloboda će pod uslovom da izbori opstanak imati širok izbor po pitanju mladih igrača (pet). Tuzlaci će moći računati na Haruna Beganovića, Tarika Saletovića i Adija Alića (2002. godište) te Tarika Kapetanovića i Eldara Mehmedovića (2003. godište). Naravno, treba uzeti u obzir da nekoliko zanimljivih igrača ima u juniorima Slobode, tako da će vjerovatno neko i od njih biti pridružen prvom timu.

Tim koji se nalazi u najtežoj poziciji i čiji će čelnici eventualnim ostankom u elitnom rangu bh. fudbala naredne sezone morati zasukati rukave u potrazi za mladim igračima jeste Posušje. Ova ekipa u rosteru ima jednog igrača koji je pripada 2002. godištu i mlađima jeste Vinko Rozić (rođen 2003. godine), međutim on se po isteku posudbe na kraju sezone vraća u zagrebački Dinamo.

Tuzla City je u nešto boljoj poziciji. Tuzlaci će narednu sezonu (u slučaju nastupa u Premijer ligi) moći računati na dva igrača mlađa od 21 godine, a to su Harun Karić (2002) i Mustafa Šukilović (2003).

Prema sadašnjem rosteru Leotar (ne)bi trebao problema kada je u pitanju guranje u vatru dva mlada igrača, ukoliko tim sa Polica osigura opstanak. Trebinjci u svom sasavu imaju Amara Tahrića, Ammara Đuderiju (2002), kao i Nikolu Polića (2003). Tim sa Polica u rosteru ima i Davida Čavića (2002) i Božu Prusinu (2004), ali oni će se po isteku tekuće sezone vratiti u matične klubove.

Sloga iz Doboja spada u jedan od ekipa koja ima širok izbor kada je u pitanju ova kategorija. Dobojlije će po trenutnom rosteru naredne sezone ukoliko se izbore za mjesto u Premijer ligi pod zaštićenom godištu imati šest igrača, a to su: Bakir Brajlović, Karlo Stapić, Daniel Kovačević, Obrad Starčević, Vasilije Perković i Sergej Vitonji (svi rođeni 2002. godine).

Igman se također nalazi u nezavidnoj situaciji. Tim iz Konjica osim što je trenutno posljednji na tabeli, po trenutnom rosteru naredne sezone ukoliko izbori opstanak će imati samo jedno U-21 igrača, a to je Azur Mahmić (2003). Čelnici ovog kluba će također morati krenuti u potragu za mladim igračima.

Glavni konkurenti za ulazak u Premijer ligu naredne sezone su GOŠK iz Gabele i Krupa.

GOŠK poslije je poslije 19 kola lider na tabeli Prve lige FBiH sa 51 bodom, čak 17 više od drugoplasirane Zvijezde iz Gradačca.

Tim iz Gabele po trenutnom rosteru bi eventualnim plasmanom u elitni rang bh. fudbala mogao računati na tri U-21 igrača: Riada Šutu, Josipa Miličevića (2002) i Eldara Mulaosmanovića (2003).

Što se tiče ekipe Krupe, ona poslije 21 kola drži prvo mjesto tabeli Prve lige RS sa 58 bodova, deset više uz dva meča više od Slobode iz Bosanskog Novog.

Nekadašnji premijerligaš bi eventualnim povratkom u društvo najboljih po sadašnjem sastavu mogao računati na četiri igrača koji spadaju u kategoriju zaštićenog godišta. To su: Luka Babić (2002), Džafo Hadžić, Luka Damjanović i Ognjen Krneta (2003).

Naravno, u ljetnom prijelaznom roku će se prema uzoru na prethodna iskustva, realizovati veliki broj odlazaka iz dolazaka iz redova premijerligaša. Nekoliko igrača, pogotovo mladih skrenulo je dobrim partijama pažnju na sebe pa postoji mogućnost da napuste svoje klubove te će se tako otvoriti nova mjesta kada su u pitanju U-21 igrači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.