open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Nema podrške za SNSD-ov zakon: Ponovo bi negirali genocid i produbljivali krizu, bave se politikanstvom
Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida, koji se našao u parlamentarnoj proceduri, neće dobiti podršku, ako je suditi prema stavovima državnih zastupnika, koji cijene da je to čisto politikanstvo, ali i nastavak politike vrijeđanja žrtava.
07.02.2022. u 15:44
get url
text

Zakon su formalno u proceduru uputili Snježana Novaković-Bursać, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a, i Jakov Galić u ime Kluba zastupnika Srpski klub. Napisan je na jednoj i po stranici, uz kratko obrazloženje.

VEZANI TEKST - Majke Srebrenice: Zaustaviti negatore genocida u rušenju Bosne i Hercegovine

- Ko govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući ili izlažući javnoj poruzi Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Federaciju Bosne i Hercegovine i Brčko distrikt BiH, kao i grupu lica ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, a na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv BiH, RS, FBiH, Brčko distrikta, kao i takve grupe lica i člana te grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Počinilac (ovog) krivičnog djela, koji je imenovani ili izabrani funkcioner ili odgovorno lice ili zaposleno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili bilo kojem organu ili organizaciji koja se finansira putem javnog budžeta kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine – tekst je zakona.

Dženan Đonlagić, predsjendik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao je da će, prije svega, DF glasati protiv.

- SNSD ponovo sa svojim prijedlogom ulazi u moguću radnju negiranja genocida, a što je kažnjivo po sada važećim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Drugo, ne radi se o nikakvom pojmu genocida, nego je genocid ratni zločin koji je presuđen i u Hagu. Treće, radi se o političkoj grupaciji okupljenoj oko SNSD-a koja je na strani anticivilizacijskih tekovina.

Motiv ovoga je produbiti krizu blokiranja funkcionalnog djelovanja državnih institucija, te nastaviti politiku omalovažavanja i vrijeđanja prije svega žrtava genocida i njihovih preživjelih članova porodica – stav je Đonlagića.

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u bh. Parlamentu, istakao je da je ovo politikanstvo, a ne ozbiljan potez.

VEZANI TEKST - Farsa: Zastupnici iz SNSD-a došli da glasaju, oborili zakone, čak i zapisnike sa sjednica

- Prije svega cijenim da je prijedlog SNSD-a za donošenje novog zakona nepotreban i suvišan. To je politikantski potez upravo onih koji negiraju genocid u Srebrenici i sve presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a koje su donesene na egzaktnim činjenicama i dokazima da je počinjen genocid. Prvo se trebaju suočiti s tim presudama, prihvatiti da je u Srebrenici počinjen genocid, zatim prihvatiti dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, odnosno potvrditi ga u Parlamentarnoj skupštini BiH, i onda otvoriti raspravu oko donošenja izmjena i dopuna Krivičnog zakona kada je u pitanju zloupotreba pojma genocida – dodao je Osmanović.

Komentar smo zatražili i od Nikole Lovrinovića, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a BiH, ali ga nismo dobili. On je ranije kazao da je principijelno za donošenje zakona od naših tijela vlasti.

Prijedlog SNSD-ovog zakona je kritizirala i opozicija iz RS-a, ali zbog drugih razloga.

Između ostalih, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i državni zastupnik, izjavio je da se radi o lošem rješenju, malog kapaciteta, koje je samo izazvalo novu političku buku i previranja, a nema snagu da neutrališe dopune Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bih Valentin Inzko i koje su bile razlog da stranke iz RS-a krajem jula prošle godine odluče bojkotovati rad institucija Bosne i Hercegovine. Nametnutim dopunama zakona se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

VEZANI TEKST - Dodik: Predstavnici RS-a će se vratiti u institucije BiH kad termin "genocidan" bude kažnjiv

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je najavljivao izradu i slanje ovog novog zakona, najavio je da će to biti test za učešće stranaka iz RS-a u radu institucija BiH.

- Hoće li se opet povući, njihova je odluka. Oni nisu imali razloga ni da se prvi put povuku. Rekli su da je to zbog donošenja dopuna Krivičnog zakona, a poslije su pokrenuli procedure donošenja antiustavnih, nezakonitih zakona u NSRS-u, zaključaka, a to nema veze jedno s drugim – rekao je Osmanović.

Zastupnici SNSD-a su se od jula pojavili dva puta na sjednicama Zastupničkog doma bh. Parlamenta, koje su, iako su bili fizički prisutni na glasanju, svejedno rezultirale blokadom, odnosno nedonošenjem odluka i zakona.

Zakon SNSD-a

(FOTO: Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocida)

Zakon SNSD-a

(FOTO: Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocida)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.