open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Nema rasprave, samo pošalji e-mail: Da li je tokom pandemije u Tuzli ukinuta demokratija?
Gradski vijećnici u Tuzli sutra će održati e-mail sjednicu, na kojoj će, između ostalog, glasati o rebalansu i izvršenju budžeta za 2020. godinu, aktivnostima gradonačelnika u prošloj godini, strategiji razvoja Tuzle, izmjenama odluke o dodjeli sredstava za sufinasiranje mjera aerozagađenja, ali i imenovanjima članova upravnih tijela Vodovoda, BIT Centra, Komunalca, Veterinarske stanice, Mejdana, Gradskih apoteka i drugih gradskih firmi.
28.05.2020. u 21:00
get url
text

Sve to možda i nije toliko čudno, ali kada znate da je sjednica sazvana na prijedlog gradonačelnika, da je vanredna, te da se odvija tako da vijećnici nemaju pravo predlagati dnevni red i raspravljati o bilo čemu, nego samo mailom slati izjašnjenje "glasam za", "glasam protiv", "glasam suzdržan", postavlja se pitanje da li se Tuzla nalazi u demokratskoj državi ili nekom paralelnom totalitarnom sistemu.

Monopol na vlast

Gradsko vijeće Tuzle e-mail sjednice održava zbog pandemije koronavirusa, a u takvoj situaciji, odlučili da dok je na snazi stanje prirodne nesreće, sve sjednice budu vanredne. Izmjenama Poslovnika o radu donesenim 26. marta zakazuje ih "predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg Vijeća, samo na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite ili gradonačelnika". Predsjednik Gradskog štaba i gradonačelnik su jedna osoba - Jasmin Imamović, čelnik izvršne vlasti, a dok traje pandemija i čovjek koji odlučuje o sazivanju i dnevnom redu sjednica Vijeća, dakle zakonodavnoj vlasti.

Sporna izmjena Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla

- Mi smo tražili odgodu sjednice zakazane za sutra te da se sjednica održi u nekoj sali uz mjere predostrožnosti propisane od Federalnog štaba civilne zaštite, naravno, uz prisustvo medija. Iako smo taj zahtjev predali u roku nismo dobili nikakav odgovor od gradonačelnika. Materijale za sjednicu, veoma bitne za građene Tuzle, dobili smo u utorak u 19.31 sati - kaže Mirza Tupajić, šef Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzle.

On dodaje da vijećnici za sve vrijeme pandemije nisu dobili neku aplikaciju putem koje će moći reći svoje mišljenje ili voditi diskusiju.

- Održati e-mail sjednicu sa 16 tačaka dnevnog reda je jako teško. Dobijemo 1.000 stranica koje treba pročitati, a rok za podnošenje prijedloga i amandmana je 24 sata. Mi imamo vanrednu sjednicu na kojoj su neke tačke koje nisu hitne i mogu sačekati neko vrijeme kada ćemo o njima moći kvalitetno raspravljati - kaže Tupajić.

Vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je prijedlog za sutrašnju sjednicu u kojoj traži da se ukinu izmjene Poslovnika, kojima su date dodatne ovlasti gradonačelniku.

Faraonske ovlasti

- Radi se o anticivilizacijskoj i totalitarnoj odluci uskraćivanja ustavnog prava vijećnika, uključujući i pravo na raspravu bez "e-majliranih" sjednica, jer se vijećnici sada mogu izjasniti samo putem e-maila. Nije postojala ni potreba za izmjenama Poslovnika na način kako je to brutalno protuposlovnički i nedemokratski urađeno, bez prava rasprave, jer se pokazalo da su brojni predstavnički organi u BiH i u regionu redovno održavali normalne sjednice radeći u interesu građana - navodi se u Ajanovićevom obrazloženju.

Poziv za sjednicu koja se zakazuje na prijedlog gradonačelnika

Podsjećam, naglasio je Ajanović u obrazloženju, "da je nakon 'konsultativnog' sastanka kod gradonačelnika Jasmina Imamovića, uz poturanje vijećnicima materijala pred ulazak u salu, donesena sporna odluka da se istom daju faraonske ovlasti, odnosno da pored legitimnih ovlasti izvršne vlasti isti ima i nelegitimne ovlasti Gradskog vijeća Tuzla, te da jedini može sazvati sjednicu Gradskog vijeća Tuzla i predložiti dnevni red

Ajanović za Faktor kaže da je Tuzla "ispala najdespotskiji grad u BiH", jer je vijećnicima oduzeto pravo na raspravu i predstavljanje građana.

- Gradonačelnik je napravio sukob interese izvršne i zakonodavne vlasti. Mi dobijamo materijal u utorak navečer, a sjednica je zakazana u petak. Pri tome se krši Poslovnik, jer vijećnici osam dana prije sjednice moraju dobiti materijale. Dobili smo 19 tačaka dnevnog reda sa trideset podtačaka, a samo su tri tačke vezane za COVID-19. Gradonačelnik je namjerno išao na to da sjednica bude u petak, da bi izbjegao ukidanje stanja prirodne nesreće, a samim tim i redovnu sjednicu Vijeća - kaže Ajanović.

Sistem rada Gradskog vijeće Tuzla u vrijeme pandemije

Dodaje da ljudi ne trabaju misliti da gradski vijećnici u Tuzli održavaju sjednice putem video konferencija, kao što su to radila druga zakonodvna tijela u BiH ili kao što se čini na fakultetima.

Samo izjašnjavanje

- Mi imamo samo mogućnost za izjašnjavanje putem e-maila i gotovo. Podsjećam da je gradonačelnik Jasmin Imamović odmah nakon despotskog ukidanja prava vijećnika na djelovanje javno pozvao Zastupnički dom Parlamenta FBiH na održavanje sjednica u Tuzli. Dakle, 98 zastupnika mogu u Tuzli održati sjednicu, a 31 vijećnik Gradskog vijeća ne, niti sazvati sjednicu, niti predložiti dnevni red, niti učestvovati u raspravi - navodi Ajanović.

Naredba Federalnog štaba civilne zaštite o stanju prirodne nesreće na snazi je do kraja maja i velike su šanse da neće biti produžena, a to bi značilo da bi gradski vijećnici u Tuzli, možda već u ponedjeljak mogli imati sjednicu uz poštovanje demokratskih normi, međutim to očito gradonačelniku nije u interesu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.