open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Nenadić: Uslijedit će masovno testiranje na koronavirus u Kantonu Sarajevo
Premijer Sarajevskog kantona Mario Nenadić na današnjoj press konferenciji je u osvrtu na situaciju s koronavirusom kazao da u Kantonu Sarajevo ima dovoljno zaštitne opreme, da se u karantinu na Bjelavama nalazi 127 osoba, od kojih su tri pozitivne. Ukazuje da sljedeće sedmice u Federaciju BiH stiže donacija Evropske unije od sedam miliona eura, te da će jedan dio ići i za Kanton Sarajevo.
18.04.2020. u 13:23
get url
text
Mario Nenadić

- Sljedeća sedmica će biti posebno aktivna u smislu testiranja na koronavirus, kreće se u masovnije testiranje. Kao što je poznato osiguran je karantin u Studentskom centru Bjelave gdje trenutno imamo 127 osoba, od kojih su četiri u prinudnoj izolaciji. Imamo tri pozitivne osobe. Kapacitet karantina je 200 osoba, ukoliko bude potrebe, karantin će se osposobiti i u Studentskom domu Nedžarići - kazao je Nenadić.

Dodao je kako je situacija sa zaštitnom opremom u KS dobra.

- Stali smo u red i osigurali nesmetanu liniju zaštitne i medicinske opreme. Čeka se donacija EU od sedam miliona eura za FBiH, ali značajno će se usmjeriti i za KS. Očekujemo isporuku 30 respiratora, 15 iz naših sredstava, a ostatak uz pomoć UNDP-a. U oblasti školstva online nastava se uredno realizira, tako da mislim da nemamo nikakvih rizika da školsku godinu privodimo kraju, istina bez eksterne mature. Ova godina će vjerovatno biti završena bez eksterne mature - rekao je Nenadić.

Pozvao je građane da poštuju sve mjere koje su na snazi, kao što su nošenje zaštitne opreme, držanje socijalne distance, podsjetivši da sve mjere važe, za sada, do 30. aprila.

Kazao je kako je pohvalno da od 1.306 slučajeva samoizolacije, edvidentirana su samo četiri slučaja kršenja ove mjere, a 28 kršenja policijskog sata. 

U posljednja 24 sata u KS je bilo 105 testiranih osoba od kojih su četiri pozitivne.

Od početka pandemije u KS testirane su 1.983 osobe, od kojih su 103 pozitivne, dok je četvero preminulo. Hospitalizirano je 16 osoba, a tu je i 61 rješenje o kućnoj izolaciji. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.