open-navfaktor-logo
search
Ima novca, idu nabavke
Nenadić: Vlada KS je u stalnom zasjedanju, ljudi držite se propisanih mjera
Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, u današnjem obraćanju javnosti najavio da će se sutra u Sarajevu održati vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo.
21.03.2020. u 12:21
get url
text
Mario Nenadić

Apelirao je na ljude da poštuju naredbe Federalnog štaba CZ, ukazao je na nepoštivanje mjera izolacije, kazavši da je samo jučer tu mjeru prekršilo 39 osoba. On se obratio javnosti u okviru press konferencije Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo.

- Želio bih i ja istaći važnost Kantonalnog štaba civilne zaštite u ovakvim, dozvolite mi reći, ratnim okolnostima. Proglašeno je stanje nesreće. Došao sam prenijeti ono što radi Vlada KS i što će raditi narednih dana. Sutra imamo vanrednu sjednicu Vlade KS u deset sati. Želimo poslati jasnu poruku, moraju se smanjiti svi kontakti i strogo poštovati mjere. Vlada je u stalnom zasjedanju, i mi se prilagođavamo naredbama Federalnog štaba civilne zaštite. Jedna od njih je postavljanje trijažnih šatora ispred medicinskih i socijalnih ustanova, a što je učinjeno - govori Nenadić.

Kaže kako postoje negodovanja zbog totalne obustave javnog gradskog prijevoza.

- Što se tiče obustave javnog prijevoza, znamo da ima negodovanja. Mi smo osigurali da pomognemo zdravstvenim i radnicima iz područja sigurnosti da lakše dođu na svoja mjesta. Ipak nam je zdravstvo prioritet. Znam da ima puno problema vezano za javni prijevoz, ali razrađujemo ovu mjeru. Od jučer se ubrzano krenulo u sve vrste nabavki. Ima dovoljno maski i odijela za zdravstvene ustanove. Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o formiranju interventnog fonda. Ni novcca nam ne fali. Nedostaje nam samo puno samodiscipline, poštivanja preporuka - govori Nenadić.

Dodaje kako će održavati sastanke i sa privrednicima. Kkaže kako će jedna od mjera sa federalnog novoa biti podrška privrednicima koji u ovom periodu ne budu davali otkaze.

- To znači da neće niko propasti, ne treba žuriti, srljati s otkazima - poručio je Nenadić.

Osvnuo se i na kršenja mjera samoizolacije.

- Jučer smo imali 39 osoba koje se nisu pridržavali samoizolacije od 1.034. Ljudi, to je 39 tempiranih bombi. Kretali su se među nama i potencijalno širili zarazu - ogorčen je Nenadić.

On je pozvao sve da onima kojima je zabranjen izlazak, osobama starijim od 65 godina, da im se pomogne kod dostave životnih namirnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.