open-navfaktor-logo
search
Afera "potkivanje"
Nermin Alešević stigao na saslušanje u Tužilaštvo BiH
Alešević je u jednom ugostiteljskom objektu tajno snimao susret sa Tegeltijom te inspektorom SIPA-e Markom Pandžom, a video je jučer objavio portal Žurnal
24.05.2019. u 11:51
get url
text

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše,  stigao je danas bez pratnje advokata u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, gdje će dati iskaz u vezi sa aferom "potkivanje" i navodnim koruptivnim radnjama u koje je umiješan predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Podsjetimo, Alešević je u jednom ugostiteljskom objektu tajno snimao susret sa Tegeltijom te inspektorom SIPA-e Markom Pandžom, a video je jučer objavio portal Žurnal.

Na snimku koji je objavio Žurnal se vidi kako Tegeltija sjedi u društvu inspektora SIPA-e Marka Pandže za kojeg se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM od Nermina Aleševića, kako bi kod tadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić "pogurao" njegov predmet.

{$galerijaFotografija}

Tegeltija je, kako se vidi na snimku, saslušao Aleševića u vezi s problemom koji ima s predmetom koji je kod Burzić, da bi potom napustio ugostiteljski objekt u kojem se radnja odvija.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat o pojedinačnom predmetu i nakon što je dao upute Aleševiću da Marku iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu u ovom slučaju, a interesantno je da iako je predmet prvobitno dodijeljen tužiteljici Biljani Golijanin, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić je doslovno preko noći odlučila da ovaj slučaj prebaci tužiteljicama Maji Ilić-Stupar i Merisi Nurkić.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija u međuvremenu je u nekoliko navrata negirao da je primio novac kako bi urgirao za Aleševićev predmet, nazivajući navode Žurnala "bezočnim lažima". 

Nermin Alešević 1 - Sud BiH 24.05.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.