open-navfaktor-logo
search
"Što se mora nije teško"
Nesvakidašnji događaj povodom dana oboljelih od multiple skleroze: Bh. strongmen vukao autobus
U Sarajevu je danas na neobičan i simboličan način obilježen Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze.
29.05.2021. u 13:04
get url
text

Koliko je teško živjeti sa ovom bolešću, Udruženje osoba s multiple sklerozom Kantona Sarajevo pokazalo je na praktičan način, u čemu su pomogli ambasadori ovog udruženja, bosanskohercegovački strongmeni Adin Arnaut i Damir Stroil, ali i rekoderka u dizanju tegova u BiH Zana Velić Terko.

U događaju pod nazivom "Što se mora, nije teško", Damir Stroil vukao je veliki autobus, dizao velike bučice od 100 kilograma iznad glave jednom rukom, te nosio kofere od 300 kilograma duže od 20 metara.

Zana Velić Terko iz čučnja je podigla 200 kilograma, što je ujedno i državni Strongmen rekord.

Želja je da se pokaže kako se upornim radom i treningom mogu postići nezamislive stvari.

- Ovdje smo da damo svoj doprinos da se ukaže na adekvatnu teraopiju koja je potrebna ovim ljudima. Danas, sutra i mi sutra možemo biti oboljeli od multiple skleroze ili neko naš blizak. Ovo su najjači ljudi, nismo mi - kazao je danas Adin Arnaut.

On je bio prisutan kao međunarodni strongman sudija.

- Sve ovo radimo kako bi ukazali, na Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze, na veliku borbu ovih najjačih ljudi, koji se svaki dan bore sa ovim oboljenjem. Da ukažemo na terapiju koja je neophodna svakom oboljelom. I da pokažemo, da "Teško,jeste.. a može li se ..MOŽE! - poručio je Arnaut na svom Facebook profilu.

Upravo je adekvatna i pravovremena terapija ono za šta se članovi Udruženja zalažu. Iako je pomak napravljen, pa je lista čekanja na imuno – modularnu terapiju smanjenja s pet godina na devet mjeseci, to je i dalje dug period za oboljele.

- Mi smo lojalni, punopravni članovi ovoga društva, koji mogu, koji znaju svoje vrijednosti i koliko možemo dati društvu. Sve što tražimo je da budemo priznati kao dio rješenja, a ne problema. A da bi to bili, neko drugi mora stvoriti preduvjete za to, mora učiniti da imamo pristup adekvatnoj i pravovremenoj terapiji - kazao je Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja, dodavši da dizanje jedne ruke u korist proširenja budžeta sigurno nije teže od vući autobus od 15 tona. 

{$galerijaFotografija}

20210529110202_0J4A2128.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.