Petak, 27.11.2020.

FUCZ

Nevrijeme poharalo područja Tarčina, Foče i Bugojna

FOTO: DVD Tarčin

Civilna zaštita specijalnim vozilom uklanjala stabla sa stambenih objekata i visokonaponskog strujnog voda

Pripadnici Služba za sječu i uklanjanje oštećenih stabala Kantonalne uprave civilne zaštite KS (formirane u KJKP 'Park') angažirani su, po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite KS, na otklanjanju posljedica olujnog nevremena koje je jučer zahvatilo područje naselja Tarčin u općini Hadžići.

Oni su specijalnim vozilom uklanjali stabla sa stambenih objekata i visokonaponskog strujnog voda.

Pripadnici općinske službe zaštite i spašavanja, koja je formirana u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Tarčin, angažirani su na otklanjanju posljedica olujnog nevremena na prioritetnim objektima i saobraćajnicama.

Oštećeni krovovi stambenih objekata sanirani su tako da ne prokišnjavaju, dok su oborena stabla uklonjena s važnijih saobraćajnica.

Mjere zaštite i spašavanja te otklanjanje posljedica nevremena bit će nastavljeni i tokom dana. Olujno nevrijeme pričinilo je štete na krovovima stambenih i pomoćnih objekata na području naselja Tarčin i oborilo više stabala od kojih jedno na privatnu kuću, jedno na visokonaponski strujni vod i nekoliko na putne komunikacije, a povrijeđenih osoba nije bilo.

Obilne kišne padavine praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra jučer su zabilježene i na području općine Foča u FBiH. Udari groma doveli su do oštećenja kućanskih uređaja, u pojedinim domaćinstvima.

Obilna kiša izazvala je pojavu bujičnih tokova koji su devastirali gazeći sloj puta. Mnogi putevi u ruralnim područjima pretrpjeli su dodatna oštećenja, a otežana je i prohodnost.

Jučer u poslijepodnevnim satima, područje općine Bugojno, zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim naletima vjetra. To je prouzročilo lomljenje stabala i nošenje crjepova s krovova.

Ekipe Vatrogasnog društva Bugojno izašle su na teren te vršile raščišćavanje. Nevrijeme je pričinilo velike štete na nekoliko zasada malina i na plastenicima.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama - dječakom iz Begova Hana kod Žepča, Almirom Gluhićem iz Zavidovića i Salihom Omerović iz Sarajeva koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite prikuplja dodatne informacije, prati stanje na terenu. Spremna je da se, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobivanja pouzdanih informacija, odmah uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh