open-navfaktor-logo
search
Narušen ugled
Nezirović tražio da svi u VSTV-u podnesu ostavke, Tegeltija i društvo smatraju da ne treba
Šta god da uradimo, ne postoji šansa da ovaj saziv Vijeća vrati povjerenje u rad pravosuđa i da sprovedemo reforme, rekao je Nezirović
19.06.2019. u 12:45
get url
text

Član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Goran Nezirović zatražio je da svi članovi ove institucije podnesku ostavke zbog "niskog povjerenja javnosti u pravosuđe".

Na sjednici VSTV-a, predsjednik ove institucije Milan Tegeltija je rekao da bi podnio ostavku kada bi mislio da je Vijeće narušilo svoj integritet. Potpredsjednice Ružica Jukić i Jadranka Lokmić-Misirača također su odbile dati ostavke.

Jukić je kazala da nema razloga da podnosi ostavku, ali da smatra da Nezirović ima. Lokmić-Misirača je pitala Nezirovića za šta je konkretno ona odgovorna, navodeći da je spremna na kolektivnu ostavku.

Na prijedlog Selima Karamehića, članovi Vijeća su ponovo razmatrali svoje zaključke iznesene na prethodnoj sjednici. Na toj sjednici su dali podršku i povjerenje Tegeltiji – da obavlja dužnost predsjednika nakon članka istraživačkog portala Žurnal u kojem je dovođen u vezu s neprimjerenim kontaktima sa Nerminom Aleševićem.

Karamehić je rekao da je pozvao na ovo razmatranje zato što su se zaključci Vijeća pogrešno tumačili.

Slavo Lakić, član Vijeća, rekao je da je na prošloj sjednici imao rezervu da pričaju o stvarima bez da se pripremi materijal i da nije glasao o odgovornosti ili neodgovornosti Tegeltije. Napomenuo je da se snimak pojavio tek nakon što su usvojeni zaključci Vijeća.

Nezirović je rekao da ostaje kod svake svoje riječi izrečene na prošloj sjednici, ali je dodao da nije znao za snimak. On se osvrnuo na zaključke Vijeća za implementaciju mira i dodao da poziva članove na kolektivnu ostavku.

-Šta god da uradimo, ne postoji šansa da ovaj saziv Vijeća vrati povjerenje u rad pravosuđa i da sprovedemo reforme-rekao je Nezirović.

Milan Tegeltija je rekao da ne dijeli ovo mišljenje već smatra da se vodi orkrestrirana kampanja i da će prestati kada se stvari razjasne.

-Neko drugi radio je smišljeno, orkestrirano i tendenciozno radi preuzimanja kontrole nad pravosuđem - rekao je Tegeltija.

Na sjednici VSTV-a vodi se rasprava povodom pisma OSCE-a, Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) te ambasada SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije kojim je kritiziran rad VSTV-a nakon podizanja disciplinske tužbe protiv Milana Tegeltije.

-Alarmirani smo nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi s navodnim neprimjerenim ponašanjem predsjednika VSTV-a. Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduvjet za očuvanje vladavine prava. Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage - stoji u zajedničkom pismu.

Prije pet dana, Drugostepena disciplinska komisija donijela je odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba Ureda disciplinskog tužioca na odluku u slučaju protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Ovime je potvrđena odluka Prvostepene disciplinske komisije kojom je odbačena tužba i zahtjev za suspenziju.

Ured disciplinskog tužioca podigao je tužbu protiv Tegeltije zbog prekršaja propisanog Zakonom o VSTV-u, odnosno "ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva".

Osim tužbe, bilo je zatraženo i njegovo udaljavanje s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Ovaj tekst će biti ažuriran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.