open-navfaktor-logo
search
Napač Napolija
Nigdje kao u Italiji: Poslije loše partije od komšinice dobije šamar
Belgijanac je u dresu viceprvaka Italije odigrao 289 mečeva, postigao je 114 golova i zabilježio 68 asistencija, a ima priliku postati i najbolji strijelac u historiji kluba sa juga Apenina
05.10.2019. u 13:43
get url
text

Već sedam godina belgijski reprezentativac Dries Mertens nosi Napolijev dres. U tim podno Vezuva 32-godišnji napadač stigao je u ljeto 2013. godine iz PSV-a za nepunih 9,5 miliona eura.

U međuvremenu Belgijanac je u dresu viceprvaka Italije odigrao 289 mečeva, postigao je 114 golova i zabilježio 68 asistencija, a ima priliku postati i najbolji strijelac u historiji kluba sa juga Apenina.

Tu poziciju za sada zauzima Marek Hamšik sa 121 golom, no Belgijanac kaže da možda tu ne bi bio da nije bilo njegovih asistencija.

- Volio bih srušiti Hamšikov rekord. Možda sam pogriješio što sam mu namjestio toliko golova proteklih par godina - rekao je Mertens kroz smijeg, te naglasio kako se poslije sedam godina igranja za Napoli u Italiji osjeća kao kod kuće, a kaže da je savladao jezik.

Uprkos svemu, kaže da neke stvari nisu kao u Belgiji, gdje su skoro pa nezamislive, a jednu od njih je otkrio i javnosti.

- Fudbal u Italiji je poput predivne bolesti, jer su ljudi zaraženi ljubavlju prema ovom sportu od djetinjstva, pa sve do starosti. Recimo iznad mene živi starija gospođa, mislim da ima oko 75 godina i svako jutro mi kaže: "Dobro si igrao, dobar si dečko". No, ako sam loše igrao ona me ošamari i kaže mi da sam trebao biti bolji. To se ne dešava u Belgiji - ispričao je Mertens.

Inače, Mertensov ugovor s Napolijem ističe narednog ljeta, no ne bude li povreda i bude li Belgijanac u golgeterskoj formi gotovo je izvjesno da bi mogao prestići bivšeg kapitena i postati najbolji strijelac u historiji kluba čiji je dres nosio i veliki Diego Armando Maradona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.