open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Nije vrijeme za političko balansiranje: Sattler se zahvalio Komšiću na stavu BiH o Ukrajini
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je večeras sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH i šefom Delegacije Evropske unije Johanom Sattlerom.
28.02.2022. u 21:46
get url
text
Johann Sattler i Željko Komšić

Kako je saopćeno, ambasador Sattler je izrazio svoju zahvalnost u povodu stavova Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu.

- Tom prilikom je istakao da izuzetno cijeni što se Bosna i Hercegovina putem ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u u New Yorku pridružila izjavama Evropske unije o Ukrajini i kosponzorirala rezoluciju, te što je Bosna i Hercegovina podržala suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope. Sattler je naglasio kako sada nije vrijeme za političko balansiranje već zauzimanje strana na osnovama međunarodnog prava - navedeno je u saopćenju.

Komšić je istakao da je civilizacijaka obaveza biti na strani napadnute Ukrajine te upoznao ambasadora Sattlera o instrukciji ministarici vanjskih poslova Biseri Turković da po pitanju agresije na Ukrajinu direktno primjenjuje odredbe Povelje UN-a, Strategije vanjske politike BiH i obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se tiču Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

- Ambasador Sattler je upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa odlukom o razmještaju dodatnih 500 vojnika EUFOR-a koji su dobro opremljeni i posjeduju tešku oklopnu mehanizaciju te će biti raspoređeni u dijelove BiH u kojima su u proteklom periodu evidentirani ekscesi, posebno u povratničkim sredinama. Predsjedavajući Komšić se pozdravio ovakav oblik podrške koji puno znači u efektivnj podršci miru i sttabilnosti BiH te očuvanju njenog teritorijalnog integriteta - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.