open-navfaktor-logo
search
Pogođeni pandemijom
Niko ne vraća novac: Turističke agencije u TK tokom "ranog bookinga" naplatile 1,5 milion KM
Vlada Tuzlanskog kantona pružit će podršku za 4.781 obrt koji zapošljava 7.380 zaposlenika i 1.594 malih i srednjih preduzeća sa 14.516 zaposlenika. 
27.05.2020. u 15:12
get url
text

Svi oni prema podacima Porezne uprave FBiH imali su pad prometa od najmanje 20 posto zbog pandemije koronavirusa.

Dakle, mjerama podrške Vlade TK bi trebalo biti obuhvaćeno ukupno 6.375 poslovnih subjekata u kojima je ukupno uposleno 21.896 osoba. Vlada TK danas je razmatrala informacije o stanju u privrednim oblastima i poslovanju privrednih subjekata u raznim privrednim oblastima.

Oblast turizma jedna je od najviše pogođenih pandemijom, navodi se u saopćenju Vlade TK. Putničke agencije sa područja Tuzlanskog kantona su u proteklom periodu, a po principu "ranog bookinga" prodale oko 2.500 turističkih aranžmana i tom prodajom su od korisnika usluga naplatile oko 1.500.000 KM. Ova sredstva su uplaćena davaocima usluga na turističkim destinacijama, a nijedan davalac usluga za sada ne pokazuje namjeru povrata uplaćenih sredstava. S ovim problemom se susreću i putničke agencije širom regiona, pa s tim u vezi, agencije predlažu donošenje uredbe sa zakonskom snagom o pravu izdavanja vaučera (turističkih uputnica) sa rokom važenja do 31.12.2021. godine. To znači da bi korisnici usluga mogli do navedenog roka iskoristiti svoj ugovoreni aranžman u potpunosti na ugovorenoj destinaciji i pod već ugovorenim uslovima.

Na osnovu informacija s kojima resorno ministarstvo raspolaže, nije bilo otkaza u putničkim agencijama, a plate za mart su uredno obračunate i isplaćene. Prema evidenciji Službe za zapošljavanje TK, u periodu od 16. marta do 14. aprila 837 radnika je ostalo bez posla u djelatnosti turizma i ugostiteljstva, što zajedno za otpuštenim radnicima iz oblasti trgovine, kojih je 667, ukupno iznosi 1.504 radnika.

U oblasti javnog prijevoza putnika, određeni broj radnika otpušten je ili im nije produžen ugovor o radu. Značajan broj radnika je zbog smanjenja obima poslovanja upućen na godišnje odmore ili plaćena odsustva. Kada su u pitanju obrti, od početka marta do sredine aprila odjavljeno je ukupno 719 uposlenika.

Imajući u vidu sve navedeno danas Vlada će u narednim danima nastojati raspisati Javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu plaća za mjesec april. Ovim će se omogućiti finansijska jednokratna pomoć svim pravnim i fizičkim licima čija djelatnost je zabranjena na osnovu naredbi štabova civilne zaštite do visine minimalne plaće (406 KM).

Nastavlja se realizacija projekta beskamatne kreditne linije Vlade TK sa Bosna Bank International (BBI). Privrednicima je na raspolaganju 27.150.000 KM kreditnih sredstava, a Vlada subvencionira ukupan iznos kamate. U planu je i nova kreditna linija koja će omogućiti dodatna finansijska sredstva za privrednike i obrtnike Tuzlanskog kantona kojima bi se osigurao plasman od oko 50 miliona KM za ublažavanje posljedica pandemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.