open-navfaktor-logo
search
Sjednica nije zakazana
Niko nema većinu u Gradskom vijeću Tuzle: SDP pozvao DF na zvanične pregovore
Vijećnici koji su na posljednjima Lokalnim izborima izabrani u Gradsko vijeće Tuzle još nisu dobili poziv za konstituirajuću sjednicu.
30.12.2020. u 15:26
get url
text

Faktor saznaje da niko još nije osigurao ni minimalnu većinu od 16 vijećnika, pa ni SDP-ov gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je to najavljivao odmah nakon izbora. SDP s osam svojih vijećnika računa sigurno na Nedžada Jusića kao predstavnika nacionalnih manjina.

Blok tri stranke

Jedina novina i dalje je formiranje bloka tri stranke koje imaju četiri vijećnika, a to su Naša stranka, Platforma za progres i Stranka za BiH. Bez njih se, kako sada stvari stoje, veoma teško može formirati većina.

- Mi imamo programski dogovor koji podrazumijeva da ćemo zajednički nastupati u vijeću. Kada je u pitanju koaliranje, nemamo još nikakav dogovor - rekao je vijećnik Naše stranke Omer Berbić.

Predsjednica Gradskog odbora Platforme za progres Tuzla Dženita Kurtčehajić kaže da je ova stranka još u pregovorima.

- Razgovaramo sa svima i sve je otvoreno. Mi smo u koaliciji s građanima, svjesni smo da nam je dato veliko povjerenje i zbog toga nam se ne žuri da donesemo odluku - kaže Kurtčehajić.

Većinu pokušavaju okupiti i Socijaldemokrate (SD) BiH, ali to još nisu uspjeli.

- Očito je da gradonačelnik Jasmin Imamović nema većinu i jasno je da je to razlog neodržavanja sjednice Gradskog vijeća. Vidjet ćemo kako će se sve odvijati, a naš kandidat za predsjedavajućeg Gradskog vijeća je Aleksandar Vujadinović. Mislimo da on na osnovu svog ugleda, kao ljekar i zaslužni građanin Tuzle zaslužuje tu poziciju - kaže predsjednik SD-a Enver Bijedić.

Tuzlanski SDP sada je u situaciji da ne želi koalirati sa SDA i HDZ-om, koji imaju pet, odnosno jednog vijećnika. Također, imaju izraženu netrpeljivost prema SD-u, svojim bivšim stranačkim drugovima, a ta stranka ima četiri vijećnika.

Da formiranje većine ne ide glatko govori i činjenica, koju je saznao Faktor, a to je da je tuzlanski SDP pozvao na zvanične pregovore DF. Također saznajemo da su DF-u zvaničan poziv uputili i njihovi partneri iz kantonalne vlasti Socijaldemokrate BiH.

Ko odlučuje?

Predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Salko Zildžić kaže da vlast prvo moraju pokušati da sastave izborni pobjednici, ali ako oni to nisu u stanju, neko drugi će morati preuzeti odgovornost.

- Zanimaju nas programi i spremni smo razgovarati sa svima. Ne zanima nas podjela na bilo kakve blokove i nećemo biti dio obračuna nekadašnjih stranačkih drugova. Ko u najvećoj mjeri prihvati naš program, s njim ćemo sarađivati jer mislimo da je to u interesu građana - kaže Zildžić.

Kako sada stvari stoje, ukoliko ne dođe do dugoročne blokade, Gradsko vijeće moglo bi djelovati nezavisno od volje samo jednog čovjeka, a upravo tako je bilo u većem dijelu vladavine Jasmina Imamovića koja traje od 2001. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.