Optuženoj Balaban se stavlja ne teret postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih - prisutnih promjena za 5 pet pacijenata.

- Dakle, ista je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka - specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije - naveli su iz Tužilaštva USK.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bihaću.

Istragu potiv Nikoline Balaban Tužilaštvo USK pokrenulo je još u aprilu 2017. godine.

Šokantna saznanja

Javnost je za ovu šokantnu priču saznala kada se medijima obratila Armina Rekić, mlada majka iz Bihaća, koja je detaljno opisala svoje stravično iskustvo iz bihaćke Kantonalne bolnice. Njoj je greškom ljekara KB "Dr. Irfan Ljubijankić" bespotrebno odstranjena maternica, jajnik, te okolni limfni čvorovi. Da bi sve bilo gore, u Sarajevu je primila nekoliko ciklusa kemoterapija i zračenja, a uopće nije imala karcinom. Sve to urađeno je na osnovu patohistološkog nalaza doktorice Balaban.

Nakon što je priča dospjela u medije, otkriveni su još deseci sličnih slučajeva pacijenata kojima su na odjelu patologije postavili pogrešne dijagnoze – umjesto benignih, dijagnosticirane su im maligne bolesti, i obrnuto. Zajedničko za sve slučajeve je bilo to što im je nalaze potpisala doktorica Balaban.

Pacijentici R. Dž. (23) iz Sanskog Mosta nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban 7. septembra 2016. dijagnosticirala je karcinom dojke. Revizijom nalaza dijagnosticirana je benigna promjena.

Pacijentu Ž. I. (56) iz Cazina dijagnosticirala je upalnu bolest želuca. Nakon revizije nalaza, utvrđeno je da pacijent ima karcinom želuca.

Jasminki Smlatić (47) iz Cazina odstranjen je ožiljak sa dojke, nakon čega joj je doktorica Balaban u nalazu napisala da ima karcinom dojke. Pacijentica je već bila spremna za hirurško odstranjivanje dojke kada je stigla revizija nalaza iz privatne zdravstvene ustanove – u uzorcima koji su poslati na analizu nađeno je samo ožiljno masno tkivo...

Balaban je odmah nakon izbijanja afere dobila otkaz u bihaćkoj bolnici, a za vrijeme istrage zabranjeno joj je da se bavi medicinom. U aprilu 2017. bila je i uhapšena, ali je ubrzo puštena iz pritvora uz određene mjere zabrane, među kojima je bila i ona da ne smije napuštati Bosnu i Hercegovinu.

U bihaćkoj bolnici dr. Balaban zaposlila se početkom septembra 2016. godine, gdje je stigla iz Opće bolnice u Prijedoru. U prijedorskoj bolnici je također radila kao patolog i šefica Službe za patologiju. Nakon otkrivanja afere pojavile su se nezvanične informacije da je i bolnica u Prijedoru imala iste probleme sa njenim nalazima, te da joj je zbog brojnih pritužbi na njen rad sugerisano da je najbolje da potraži novo radno mjesto.

"Dvoličnost godine"

Nikolina Balaban je prije izbijanja afere u Kantonalnoj bolnici Bihać u FBiH imala svojevrstan status "zvijezde", zbog bloga koji je pisala o ratnim dešavanjima i kritike vlastima RS-a zbog nepriznavanje zločina u Srebrenici. Čak joj je i Face TV dodijelila priznanje "Ličnost godine", po glasovima gledalaca.

Balaban je također i udovica Darislava Medića Sule, pripadnika VRS-a koji je bio pod istragom zbog ratnih zločina u Prijedoru. U stanu je imala fotografije supruga sa zločincima Karadžićem i Mladićem, a sa mužem je objavila knjigu o Jovanu Raškoviću, osnivaču SDS-a u Hrvatskoj.

Tokom istrage Tužilaštvo USK je provjerilo zakonitost diplome i specijalizacije Nikoline Balaban na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, te je utvrđeno da su njena diploma i specijalizacija zakonite, odnosno valjane.

U nekoliko navrata Nikolina Balaban bila je hospitalizirana na neuropsihijatrijskim klinikama u Prijedoru i Banjoj Luci.

Liječila se od depresivne psihoze i toksikomanije.