U Mostar su stigli predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Naroda i pravde Elmedin Konaković, a dočekao ih je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je u ponedjeljak izjavio kako je opredjeljenje hrvatskih političkih predstavnika da se do kraja godine formiraju sve vlade na kantonalnom, federalnom i državnom nivou, te da se također do kraja godine usvoje svi proračuni.

Dodao je kako će partneri hrvatskoj strani biti one političke opcije koje mogu "napraviti legitimne većine" među srpskim i bošnjačkim političkim predstavnicima.

VEZANI TEKST - Čović: Pregovore o formiranju vlasti otvaramo s predstavnicima "Osmorke"

Predstavnici osam političkih stranaka (Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu) prošle sedmice potpisali su koalicijski sporazum o postizbornoj saradnji.

Tim sporazumom je, između ostalog, predviđen zajednički nastup u svim pregovorima s drugim političkim subjektima – potencijalnim partnerima u formiranju parlamentarnih većina.

Uoči mostarskog sastanka predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je kako su on i njegovi politički partneri opredijeljeni za razgovor o suštinskim promjenama koje će zadržati ljude u Bosni i Hercegovini.

- "Trojka" je po tome prepoznata i mislim da bismo danas trebali otvoriti neku priču o tom novom poglavlju odnosa u BiH u kojem, naravno, ni jedan dogovor o kojem ćemo mi razgovarati neće biti na štetu BiH, niti njenih građana - dodao je Konaković.