open-navfaktor-logo
search
Sklopio sporazum
Nišiću uvjetna kazna zbog skrivanja "golfa" u kojem je Sefić pobjegao nakon nesreće
Njemu je optužnicom na teret stavljeno da je u dvorištu svoje kuće sakrio automobil koji su pomagači Sanjina Sefića koristili da ga prevezu do granice nakon što je pobjegao s mjesta nesreće
30.09.2019. u 12:14
get url
text

Kantonalni sud u Sarajevu danas je, nakon razmatranja, prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je sa sarajevskim Tužilaštvom sklopio Saud Nišić, jedan od optuženih u predmetu Sanjin Sefić i drugi, te ga osudio na uvjetnu kaznu od godinu i po zatvora, a koja se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Informaciju je Faktoru potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

U sarajevskom sudu, podsjećamo, u toku je suđenje Sanjinu Sefiću, optuženom da je u oktobru 2016. godine automobilom usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, te njegovim pomagačima Dini Aliću i Amaru Salihoviću, dok je predmet u odnosu na danas osuđenog Nišića ranije razdvojen.

Njemu je optužnicom na teret stavljeno da je u dvorištu svoje kuće sakrio automobil koji su pomagači Sanjina Sefića koristili da ga prevezu do granice nakon što je pobjegao s mjesta nesreće.

Nišića u Kantonalni sud doveli specijalci Sudske policije

Iako je u prvostepenom postupku Nišić, kao i ostali Sefićevi pomagači, oslobođen krivnje, ipak se nakon što je Vrhovni sud FBiH ponovo vratio predmet Kantonalnom sudu, odlučio na sporazumno priznanje krivnje.

On je tokom postupka tvrdio da nije znao da je "golf" koji je parkiran iza njegove kuće, korišten za prevoz bjegunca. 

Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6" krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Dino Alić i Amar Salihović, optuženi su da su pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, a Sara Sefić je u međuvremenu izbačena iz optužnice, budući da kao sestra optuženog ne može biti krivično gonjena za pomaganje najbližem srodniku.

Nišić se trenutno nalazi u zeničkom KPZ-u na izdržavanju zatvorske kazne za drugo djelo, odakle su ga danas dovezli pripadnici Sudske policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.