Stanje na cestama

Niske temperature uzrokuju poledicu na putevima

Objavljeno: 12.01.2019. u 08:39

Vozači posebno moraju biti oprezni kada idu preko planinskih prevoja

Zbog odrona na dionici Jajce - Donji Vakuf u mjestu Bravnice, promet se odvija usporeno jednom saobraćajnom trakom naizmjenično.

Saobraćaj se odvija se po suhim ili djelomično vlažnim i skliskim kolovozima.

Zbog niskih temperatura upozoravamo vozače na poledicu na cestama u planinskim dijelovima zemlje, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Ugaženog snijega i poledice ima na dionicama cesta preko planinskih prevoja, a izdvajamo dionice Vlasenica - Han Pijesak u mjestu Han Pogled, Zvornik - Tuzla na lokaciji Crni Vrh, Gacko - Tijentište prevoj Čemerno, Sarajevo - Rogatica na Romaniji i Trnovo - Foča na Rogoju.

Na dionici Mihalji - Blidinje zabrana je prometa za vozila ukupne mase preko 3,5 tone.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane prometa priključnim vozilima preko planinskih prevoja, gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za siguran promet. Također u skladu s tim, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama cesta gdje su u toku radovi saobraća se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Zbog izvođenja radova u tunelu Vranduk II i na mostovima Bosna IV i Bosna V na dionici Zenica - Nemila, promet se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom naizmjenično.

Na dionici Livno - Šujica preko prevoja Borova Glava, upozoravamo vozače na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog odrona na dionici Sarajevo - Foča na lokaciji Sijeračke Stijene promet se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom naizmjenično, a isti režim prometa je, zbog oštećenja kolovoza, i na dionici Prijedorska petlja - Klašnice.

Na dionici autoceste A1 Sarajevo zapad - Tarčin na lokaciji Ban Brdo zbog klizišta promet je u tunelu Igman preusmjeren u preticajnu traku.

Zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” na autocesti Banja Luka - Gradiška, promet se na mjestu izvođenja radova odvija usporeno.

Na dionici Brod na Drini - Šćepan Polje, zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izvođenja radova na ulazu u Bugojno na mostu preko rijeke Vrbas, na dionici Novi Travnik - Bugojno, promet teretnih vozila se preusmjerava na dionicu Bugojno - Donji Vakuf - Travnik, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je nadionicama: Prolaz kroz Neum, Banja Luka (Rebrovac) - Čelinac, ulaz u Ključ, Mrkonjić Grad - Ključ, Tarčin - Konjic u Bradini, Tasovčići - Klepci na mostu preko rijeke Bregave i raskršće magistralnih puteva M-17 i M-6, Olovo - Kladanj preko prevoja Karaula, te Vitalj - Vlasenica.

Zbog radova na putu Prozor - Tomislavgrad, dionica Podborsko raskrižje - Aćimići, promet je potpuno obustavljen. Alternativni pravac za putnička vozila je kroz naselje Sopot, dok se teretna vozila i autobusi preusmjeravaju preko Blidinja ili Bugojna.

Zbog radova na mostu preko rijeke Usore, obustavljen je promet na dionici Jelah - Piljužići. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativni pravac Jelah Polje - Sivša - Tešanjka - Jelah, dok vozila preko 7,5 tona mogu koristiti pravac Jelah Polje - Kalošević - Jelah.

Usporeno se saobraća na dionici Banja Luka - Crna Rijeka kroz Gornji Šeher zbog aktiviranja klizišta i pucanja vodovodne cijevi.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog izvođenja radova u Hrvatskoj, obustavljen promet na graničnom prelazu Bosanski Novi - Dvor.

Izvor:   AMSBiH

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije