VEZANI TEKST - Šta je ostalo od historijske sjednice Vijeća ministara BiH: Upitni zakoni, gasovodi...

Kako nam je potvrđeno danas u Parlamentu BiH, u trenutku kada smo ih zvali iz Vijeća ministara BiH nisu dostavljene izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, ni Zakon o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, niti Zakon о sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH čekamo odgovor na pitanja kada će ih uputiti u parlamentarnu proceduru i zašto to još nisu učinili.

Poslije sjednice Vijeća ministara BiH 11. maja saopćeno je da su usvojili izmjene i dopune Zakona o VSTV-u koje će, uz korekcije na sjednici koje će biti ugrađene, biti dostavljene Parlamentu BiH. Isti slučaj je i sa Zakonom o vanjskim poslovima, dok se kod Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora pominje usvajanje zakona uz nomotehničke korekcije Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH.

Za to vrijeme Dom naroda Parlamenta BiH na sjednici u srijedu nije imao nijedan zakon na dnevnom redu, dok će Zastupnički dom iduće sedmice razmatrati desetak zakonskih rješenja od kojih su skoro sva predložili parlamentarci.