open-navfaktor-logo
search
Sve za izvoz
Njemačka firma Mastel CNC širi proizvodnju u Bihaću
U naselju Klokot, nadomak Bihaća, ovih dana su počeli građevinski radovi na izgradnji novih proizvodnih pogona firme Mastel CNC, čiji je vlasnik iz Njemačke, a radi se o investiciji od pet miliona eura.
04.07.2022. u 08:34
get url
text
Mastel CNC Bihać

Prema riječima Ahmeda Topoljaka, tehničkog direktora firme Mastel CNC, firma je krenula s proizvodnjom prije tri godine sa desetak radnika, a sada je zaposleno 50.

- U ljeto 2023. godine prema planu trebali bi se izgraditi proizvodni pogoni. Firma se bavi CNC obradom metala. Trenutno imamo devet CNC glodalica i namjera nam je sa proširenjem proizvodnje da radimo sa 20 CNC glodalica za obradu metala – pojašnjava Topoljak.

On ističe da će 2023. godine iz Njemačke u Bihać biti prebačene mašine za otvaranje još jednog pogona iz grupe Mastel CNC.

- Prebacit će se 10 CNC mašina za rezanje aluminija. To će se prebaciti u novi pogon u naselju Klokot blizu graničnog prijelaza Izačić, koji je veličine oko šest hiljada kvadrata. Kada se otvori i ovaj pogon planiramo zaposliti još od 50 do 70 radnika – kaže Topoljak.

Firma Mastel CNC radi u tri smjene i sve metalne proizvode plasira u inostranstvo.

- Zbog toga nam treba više radnika jer se mi u firmi bavimo proizvodnjom pojedinačnih aluminijskih dijelova, čija je proizvodnja u Njemačkoj dosta skuplja, tako da to predstavlja priliku za nas ovdje u Bosni. Zasad nemamo problema da zaposlimo radnike iako mnogi odlaze na rad u Evropu. Početne radničke plaće su 1.000 maraka i kreću se u rangu do 1.800 maraka za operatere. Krajem ove i početkom sljedeće godine planiramo još povećati plaće zbog povećanja životnog standarda – ističe Topoljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.