Tome se protive neke savezne pokrajine.

- Mjere oko kojih smo se do sada dogovorili nisu dovoljne kako bi se prekinula dinamika širenja zaraze - kazala je Merkel.

Najspornije pitanje je pitanje putovanja tokom uskršnjih praznika. Kako prenose mediji, iz pregovaračkih krugova se saznaje da savezne pokrajine, posebno one koje se nalaze na obali Sjevernog i Baltičkog mora, ustraju na otvaranju turističkih kapaciteta uz strogo pridržavanje higijenskih i mjera razmaka.

Savezna vlada i neke savezne pokrajine to odbijaju i ustraju na daljnjoj zabrani svih putovanja koja nisu prijeko potrebna u šta spadaju i turistička. Hotelima i privatnim smještajima je zabranjeno ugošćavanje gostiju u turističke svrhe.

Merkel je osim toga nezadovoljna otporom saveznih pokrajina o uvođenju novih mjera zatvaranja. Savezne pokrajine ustraju na tome da se mjere zatvaranja uvode samo tamo gdje sedmodnevna incidencija tri dana za redom premašuje vrijednost od 100.

- Mi danas postižemo dogovor oko toga da se držimo onoga što smo na posljednjem sastanku dogovorili - prenose agencije kritiku Angele Merkel.

Na sastanku se također raspravlja i o uvođenju policijskog sata u okruzima s visokom incidencijom zaraza.

Nesloga vlada i oko toga na kojem području bi trebalo ponovo povući mjere otvaranja dogovorene početkom marta.

Bavarski premijer Markus Soeder inzistira na tome da se u slučaju povećanja sedmodnevne incidencije preko vrijednosti od 100 strožije mjere uvedu samo u pogođenom okrugu, a ne na području cijele savezne pokrajine, kako predlažu premijeri drugih saveznih pokrajina.

Iznad incidencije od 100 bi tako trebao ponovo biti dozvoljen posjet samo jedne osobe nekom drugom domaćinstvu umjesto sada dozvoljenih pet osoba.

Planirani prijedlog o generalnom dopuštanju posjete porodici tokom uskršnjih praznika, kao što je to bio slučaj tokom Božića, u međuvremenu je odbačen.

Prije toga su se učesnici sastanka, kako nadalje javljaju njemački mediji, dogovorili o načelnom produženju aktuelnih mjera do 18. aprila.