open-navfaktor-logo
search
Rezultati testiranja
Njemačka: Otkriveno da je u trovanju Navalnyja korišten nervni agens
Njemačka je pronašla “nedvosmislene“ dokaze da je nervni agens korišten za trovanje ruskog opozicionog lidera Alexeya Navalnyja prošlog mjeseca, izvijestili su lokalni mediji u srijedu, prenosi Anadolu Agency (AA).
02.09.2020. u 17:18
get url
text

- U testovima koje je obavio specijalni njemački vojni laboratorij pronađeni su znakovi hemijskog nervnog agensa tipa Novichok - rekao je Steffen Seiber, porparol kancelarke Angele Merkel.

Prema navodima Vlade Velike Britanije nervni otrov Novichok također je korišten u trovanju bivšeg sovjetskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u britanskom gradu Salisburyju od strane ruske obavještajne službe.

Njemački ljekari u klinici u kojoj se liječi ruski opozicioni lider objavili su prošle sedmice da je 44-godišnji Navalny otrovan.

Navalny je trenutno na intenzivnoj njezi u medicinski izazvanoj komi. Njegovo je stanje ozbiljno, ali nema akutne opasnosti za život, istakli su njegovi ljekari.

Navalnyju, glasnom kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalny je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin.

Komentarišući incident, portparol Kremlja Dmitry Peskov ranije je rekao da čekaju rezultate ispitivanja prije pokretanja istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.