open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Njemačka produžuje lockdown, uz masovnije testiranje i ubrzano vakcinisanje
Njemačka produžuje lockdown do 28. marta, ali su se kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih njemačkih država dogovorili o mogućnostima otvaranja zavisno o stopi zaraze.
04.03.2021. u 08:46
get url
text

Nakon višesatnih pregovora u srijedu, složili su se na korak-po-korak strategiju ponovnog otvaranja s mogućnostima ponovnog zatvaranja za slučaj da ponovno poraste broj infekcija, s  fokusom na pojačavanju masovnih testiranja i vakcinisanja, prenosi u četvrtak dpa. Ograničenja kontakata od ponedjeljka će se ublažiti, a jedna porodica će se moći okupljati s drugom uz ograničenja od pet osoba plus djeca mlađa od 14 godina.

Ako padne stopa zaraze, ograničenja kontakta dodatno će se ublažiti. Knjižare, cvjećare i vrtlarske radnje moći će se otvoriti širom zemlje s uspostavljenim higijenskim uvjetima. Oni su već otvoreni u nekim njemačkim državama. Dalje ograničeno ponovno otvaranje aktivnosti već će biti dopušteno u regijama gdje sedmodnevna incidencija ne prelazi 100 novih infekcija na 100.000 ljudi.

Sljedeći koraci nakon toga zavisit će o sedmodnevnoj incidenciji koja se 14 dana neće pogoršati, a vidjet će mogućnosti otvaranja restorana na otvorenom, kina i pozorišta. Također bi to omogućilo beskontaktni sport u zatvorenom i kontaktni sport na otvorenom. Vakcina i testiranje igrat će ključnu ulogu, a kancelarka Merkel je najavila značajno ubrzanje kampanje vakcinisanja.

- Znamo da smo u utrci s vremenom - rekla je Merkel.

Trenutno se dnevno daje oko 200.000  vakcina, rekli su njemački čelnici u saopćenju objavljenom nakon pregovora. No, od druge sedmice u martu odabrani će ljekari dobiti fiksni okvir za vakcinisanje. Krajem marta ili početkom aprila, ljekari opće medicine i specijalisti također će sudjelovati u kampanji vakcinisanja kako raste broj dostupnih doza. Smanjit će se broj doza koje se drže za revakcinaciju, što znači da se vakcinisati prvom dozom više ljudi. Kratkoročna odluka o produženju upotrebe  AstraZeneca vakcine za starije od 65 godina također se očekuje od Stalnog odbora za vakcinisanje u Njemačkoj.

Javnost će od 8. marta moći besplatno dobiti barem jedan brzi test na koronavirus sedmično, rekla je Merkel. Dodala je da testovi pokazuju s dobrom preciznošću je li neko svakodnevno zarazan. Merkel je rekla da je Njemačka na pragu nove faze pandemije i da u nju treba ići ne nehajno, već s opravdanom nadom. Primijetila je da postoji mnogo primjera "dramatičnog trećeg vala" u Evropi i da Njemačka mora poduzeti mjere kako ne bi otišla  unatrag u svom napretku.

Istaknula je i notu nade u usporedbi s istim vremenom prošle godine, kada je pandemija počela.

- Proljeće 2021. bit će drugačije od proljeća prije godinu dana - poručila je njemačka kancelarka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.