open-navfaktor-logo
search
Komemoracija žrtvama
Njemačka tuguje za gotovo 80.000 umrlih od COVID-19
Njemačka tuguje za gotovo 80.000 umrlih koji su izgubili živote tokom pandemije koronavirusa.
18.04.2021. u 14:49
get url
text

Savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier prisustvuje komemoraciji, kao i kancelarka Angela Merkel. Državni memorijalni čin počeo je u 10.15 sati ekumenskom službom u Spomen-crkvi Kaiser Wilhelm u Berlinu, centralna komemoracija u 13 sati.

Zbog velikog broja slučajeva zaraze koronom u toj državi, samo je manja grupa građana i zvaničnika učestvovala u današnjoj komemoraciji, među kojima je nekoliko članova porodica umrlih te predstavnici Savezne vlade, Bundestaga, Bundesrata i Saveznog ustavnog suda.

Predsjednik Njemačke Steinmeier je govorio na komemoraciji, kao i nekoliko građana koji su prebolovali COVID-19, a ožalošćeni članovi porodica su zapaliti svijeće zajedno s jednim od predstavnika države: predsjednikom Bundestaga Wolfgangom Schäubleom, kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Saveznog ustavnog suda Stephanom Harbarthom i Rainerom Haseloffom, predsjednikom Saveznog vijeća, javljaju njemački mediji. 

Ostatak zemlje također se danas sjeća preminulih od koronavirusa. Premijeri saveznih država pozvali su u petak da se svi simbolično prisjete žrtava pandemije i da na prozorima istaknu upaljene svijeće.

Komemoraciji žrtvama koronavirusa su prisustvovali predstavnici svih vjerskih zajednica u Njemačkoj. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.