Smjena generacija

Njemačke željeznice traže 50 hiljada radnika

Objavljeno: 12.12.2019. u 20:20

Posebno se traže mašinovođe, dispečeri, željezničari, ali i IT stručnjaci i električari

Njemačke željeznice u ovoj i 2020. godini planiraju zaposliti gotovo 50.000 novih radnika. Do kraja ove godine imat će 24.000 novih radnika, a u narednoj godini planiraju da zaposle otprilike još toliko. 

To su ove sedmice objavili direktor za ljudske resurse Deutsche Bahna Martin Seiler i savezni ministar saobraćaja Andreas Scheuer.
Posebno se traže mašinovođe, dispečeri, željezničari, ali i IT stručnjaci i električari, javio je njemački Zeit Online.

Deutsche Bahn trenutno zapošljava oko 200.000 ljudi u cijeloj Njemačkoj, ali iduće godine mnogi od njih otići će u penziju, pa DB već sada traži nove radnike. Čak oko polovine od tih 200.000 radnika morat će biti zamijenjeno tokom sljedećih nekoliko godina, a zbog planiranih ulaganja otvorit će se i nova radna mjesta.

Privatne željezničke firme imale su tokom sezone ljetnjih odmora problema zbog manjka mašinovođa, a to u Deutsche Bahnu žele izbjeći. Ove godine zaposlit će 2.000 novih vozača i dispečera.

 

Izvor:   Zeit Online

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije