open-navfaktor-logo
search
O "non paperu"
Njemački šef diplomatije Maas: Razgovori o promjeni granica su opasni
Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je da je ponovno prekrajanje granica na Balkanu opasna tema koja prema njegovoj ocjeni nije realna.
22.04.2021. u 22:20
get url
text

Maas je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, istakao da se problemi ne mogu riješiti crtanjem novih mapa i podvukao da su i sami razgovori na tu temu opasni.

- Sretan sam što je ovo brzo stavljeno u ladicu – kazao je Mas.

Posjeta njemačkog šefa diplomatije Kosovu dolazi nakon što su se u medijima pojavile tvrdnje o navodnom prijedlogu slovenačkog premijera Janeza Janeše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rješavanje hroničnog problema između šest država u regionu.

Pojavila se informacija da je slovenački premijer Janez Janša navodno predao zvaničnom Briselu takozvani "non paper", u kome se ocjenjuje da proces raspada bivše Jugoslavije nije završen.

Međutim, ministar vanjskih poslova Njemačke Maas je napomenuo da nije upoznat sa ovakvim projektom i dodao da izraz "non-paper" sve govori.

- Što se tiče ideja o promjeni granica, njemačka Vlada ih snažno odbacuje, jer takvo rejšenje ne dovodi do rješenja problema - podvukao je on i dodao da Njemačka pruža bezuslovnu podršku dijalogu Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na istoj konferenciji za novinare navela da zvanična Priština neće biti dio "opasnih avantura" koje podrazumijevaju promjenu granica ili ustavne izmjene koje će ugroziti funkcionalnost zemlje.

Napomenula je da će Kosovo nastaviti dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa dve strane, ali da će on biti zasnovan na jasnim principima.

Maas i Osmani su razgovarali i o liberalizaciji viza za građane Kosova, te vakcinaciji protiv COVID-19.

Njemački ministar vanjskih poslova je rekao da je Kosovo ispunilo sve kriterije kada je u pitanju liberalizacija viza i dodao da sada Evropska unija treba da ispuni svoje obećanje, prenosi Radio Slobodna Evropa

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.