open-navfaktor-logo
search
Politika svršenog čina
Njemački TAZ o Dodikovim "prljavim trikovima": Radi ono što najbolje zna, provocira
Milorad Dodik, koji je nakon "falsifikovanih izbora" 2022. godine predsjednik Republike Srpske u Bosni i Hercegovini ovih dana radi ono što najbolje zna: "provocira", piše Tageszeitung (TAZ) iz Berlina.
27.04.2023. u 22:20
get url
text

Ovog puta, kako pojašnjava autor članka Erich Rathfelder, on nije samo izjavio da će se entitet pod srpskom kontrolom ujediniti sa Srbijom u jednu državu, već je najavio i da bi policija Republike Srpske mogla da vrši graničnu kontrolu na liniji razgraničenja sa drugim entitetom, Federacijom BiH. U oba slučaja on krši odrednice Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

U članku TAZ-a se potom objašnjava da je pozadina toga sporno pitanje državnog vlasništva u Bosni i Hercegovini. Državno vlasništvo se inače odnosi ne samo na šume i vojnu imovinu i kasarne već i na rudna bogatstva i rijeke. TAZ naglašava kako su u bivšoj Jugoslaviji šume i imovina bivše JNA bile u državnom vlasništvu. 

- Dodik, po svaku cijenu želi da ta imovina pređe u vlasništvo "njegovog" dijela države - Republike Srpske. Jer RS je zapravo bankrotirala zbog Dodikove katastrofalne ekonomske politike - navodi se u tekstu.

TAZ navodi i da se Dodik poslužio "trikom" i da je izdao obveznice sa državnom imovinom kao pokrićem. Dodaje se i kako je Dodik uspio ubijediti banke i fizička lica iz inostranstva (kineske finansijske fondove) da kupe te obveznice i za njih dobije novac. Međutim, nastavlja TAZ, "ovaj trik je razotkriven kada su Ustavni sud BiH kao i pravni stručnjaci u svojim ekspertizama ovu politiku okarakterisali kao nezakonitu i nespojivu sa Dejtonskim sporazumom. Oni su utvrdili da je "državno vlasništvo zajedničko vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a ne srpskog entiteta."

Dodik od tada pokušava da "legalizuje" svoju politiku "svršenog čina".

- Prijetnja spajanjem Republike Srpske sa Srbijom vjerovatno ima za cilj da zastraši Ustavni sud i međunarodne institucije i otvori perspektivu za investitore, koji bi kupovali obveznice, koje imaju pokriće u državnoj imovini - navodi se.

TAZ piše i kako je Dodik u tome dijelom uspješan i to ne samo zato što Ured visokog predstavnika (OHR) ne reaguje oštro kao što bi trebao već i zato što su neke ambasade u Sarajevu, poput Mađarske i u ovom slučaju Austrije, čak pokazale razumijevanje za Dodika i njegovu politiku oko državne imovine.

- Situaciju je, međutim, zaoštrio njegov nedavni komentar da bi policija Republike Srpske mogla vršiti kontrole na liniji razgraničenja dva entiteta, kako bi zaštitila "imovinu" Republike Srpske. Ukoliko bi se srpska policija pojavila tamo i postavila granicu, onda bi zaista postojao pravi rizik od oružanog sukoba - ocjenjuje TAZ.

Pri tom njemački list citira ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP), koji je  rekao je da postoje planovi da se spriječi da policija Republike Srpske patrolira granicom između entiteta. On je upozorio vlasti u Banjoj Luci da bi takav pokušaj značio i "kraj Republike Srpske" i da bi srpski policajci, u tom slučaju, mogli biti "glineni golubovi", piše Tageszeitung iz Berlina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.